83573895-scaled-1

Ovo je pravi raj za ljubitelje prirode: Evo kako možete istražiti prvi Nacionalni park divlje rijeke u Europi

GREEN_300_listici_sredina

Održivo putovanje

Jahanjem najbolje možete upoznati šume i lokalna sela, koja su ujedno i najbolje mjesto za kušanje prave tradicionalne albanske hrane.

Rafting, ukusna hrana i termalne kupke čekaju vas u najnovijem nacionalnom parku divlje rijeke u istočnoj Europi. Nedavno je Nacionalni park rijeke Vjosa, kao pravo prirodno čudo, konačno dobio zaštitu kakvu zaslužuje postavši prvim parkom divlje rijeke u Europi.

Podsjetimo, sredinom ožujka, rijeka Vjosa proglašena je prvim Nacionalnim parkom divlje rijeke u Europi! Velika je to pobjeda za brojne ekologe koji su se godinama borili protiv planova za izgradnju hidroelektrane duž plovnog puta rijeke. Proglašenje će izrazito pozitivno utjecati na cijeli tok rijeke budući da više neće biti moguće niti predložiti građevinske projekte na tom području.

Službena zaštita od iznimne je važnosti budući da se na tom području nalazi gotovo 1100 biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su dvije biljne i 13 životinjskih u opasnosti od nestanka na globalnoj razini.

Kako upoznati ‘Plavo srce Europe’? 

Kako navodi Euronews, ljepota i značaj rijeke Vjose priskrbili su joj nadimak “Plavo srce Europe“.

Istražiti ovo područje ne bi trebalo biti teško, budući da je Albanija još uvijek nerazvikana destinacija. Prema tome, smještaj ćete moći pronaći jednostavno po povoljnim cijenama. Najslikovitiji gradovi u kojima zaista možete doživjeti Plavo srce Europe su Përmet, Tepelenë i Gjirokastër. Ako dolazite iz glavnog grada Albanije, do ovih gradova je 2,5 do maksimalno 3,5 sata vožnje.

Vjosa je prirodno stanište gdje možete osjetiti pravu snagu divlje rijeke. Rafting je najbolji način da se izbliza upoznate s njegovom snagom, a Përmet ima mnogo tvrtki koje će organizirati izlete za vas.

Postoje i turoperatori koji organiziraju jahanje. Tako najbolje možete upoznati šume i lokalna sela, koja su ujedno i najbolje mjesto za kušanje prave tradicionalne albanske hrane. Osim toga, ako ste u potrazi za sporijim načinom kretanja po Përmetu, šetnja ovim “gradom cvijeća” bit će savršena. Mještani vole reći da “osim mora u ovom gradu možete pronaći sve ostalo”.

Tepelena: Terme i dvorci

Ovaj grad smjestio se između planinskih lanaca i ušća rijeke Vjose. Leži u podnožju brda, stvarajući veličanstveni krajolik oko sebe.

Tepelenu je proslavio aristokrat Ali Paša Tepelena, poznat kao razbojnik koji je pljačkao trgovačke karavane, ali je završio kao nemilosrdni guverner Osmanlija, vladajući golemim područjem zemlje između Tepelene, Gjirokastre i Ioaninne.

Njegov nekadašnji dvorac vrijedi posjetiti radi još jednog fantastičnog pogleda na Vjosu, gdje se spaja s rijekom Drinos.

 

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.