62441527-ellinikon

Ovo je novo zeleno srce Europe: Od stare zračne luke grade mjesto budućnosti

GREEN_300_listici_sredina

Futuristički grad

Grci grade energetski učinkovite zgrade, opremljene vrhunskom zelenom tehnologijom, a građanima će biti na raspolaganju i plus 50 kilometara staza za pješake i bicikliste te obalni park.

Od nekadašnje gradske zračne luke Grci rade potpuno održivi, moderni i zeleni projekt. Riječ je o Ellinikonu koji će se prostirati na više od šest milijuna četvornih metara zemljišta u predgrađu glavnog grada. Dvadesetak minuta vožnje podzemnom željeznicom od središta Atene nalazit će se futurističko predgrađe koje će gotovo u potpunosti biti izgrađeno od nule.

Trebalo bi to biti, kako su sami rekli, višedimenzionalno odredište za globalni turizam, rastuća poduzeća i uključive zajednice. Ondje će se nalaziti svi sadržaji koji se nalaze u svakom većem gradu: od stambenih četvrti, zdravstvenih ustanova, rivijere, marine, zelenih površina sportskih terena. Ideja arhitekata je da to bude “grad od minuta”, odnosno da sve bude udaljeno na 15 minuta pješice.

Sve zgrade bit će energetski učinkovite, opremljene vrhunskom zelenom tehnologijom. Osim toga, građanima će biti na raspolaganju i plus 50 kilometara staza za pješake i bicikliste te obalni park od dva milijuna četvornih metara! Planiraju grad otvoriti po fazama. U prvoj fazi očekuju otvaranje stambenog tornja i kompleksa za kupovinu te restorane i to do 2025. godine. Procijenjena vrijednost projekta je na golemih osam milijardi eura.

Otišli su i korak dalje i organizirali interaktivnu izložbu pod nazivom The Ellinikon Experience, i to u starom hangaru za avione na mjestu gdje bi trebao biti Ellinikon, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

PHOTOS BY: relevanceinternational.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.