Snapinsta.app_341170087_739140957753091_1727238933171846067_n_1080

Ovo je možda najneobičnije europsko selo: Proteže se duž jedne ulice i izgleda magično iz zraka

GREEN_300_listici_sredina

Zbijeni u devet kilometara

Poljska možda ima najneobičnije selo u Europi. U njemu živi otprilike 6000 stanovnika, ima odlično razvijenu poljoprivrednu proizvodnju u prvim redovima jagode i krumpir, a ono što ga čini još posebnijim je što se proteže kroz jednu glavnu cestu.

U okrugu Krakova, 29 kilometara od tog glavnog regionalnog grada u Poljskoj smjestilo se naselje Suloszowa. I to ne bi bilo ništa novo i neobično da ovo selo nije koncipirano tako da su sve kuće i drugi domovi, odnosno koncentracija stanovništva smještena uz jednu glavnu cestu, jednu jedinu ulicu dugačku otprilike 10 kilometara.

Svaka kuća ima svoje poljoprivredno zemljište

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, ovo poljsko mjesto brojalo je 5,800 stanovnika, a prizori Suloszowe iz ptičje perspektive uistinu oduzimaju dah. Naime, iz zraka vidi se stotine kuća zbijenih uz jednu cestu,a u pozadini pruža se pogled na beskrajna polja, odnosno uska poljoprivredna zemljišta koja pripadaju svakom vlasniku kuće.

Poznati po krumpiru i jagodama

Tamošnje stanovništvo vrlo je vrijedno, a posebno su posvećeni poljoprivredi. Mjesto je najviše poznato po uzgoju krumpira i jagoda, pa ne čudi da u mjestu postoje i manifestacije posvećene ovom voću i povrću. Mjesto ima nekoliko trgovina koje prodaju upravo lokalne namirnice proizvedene na poljima, a tu je i banka, pekara, ambulanta, autobusna stanica i jedan restoran koji se rano zatvara. Turisti koji dolaze u Suloszowui žele istražiti lokalne litice i više od 400 špilja u sklopu Nacionalnog parka “Ojcow”. Tu je i magični dvorac Pieskowa Skała, koji je sagradio poljski kralj Kazimir III., te Herkulova batina, odnosno vapnenački stup visok oko 30 metara.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.