matthew-spiteri-WfZ4WCuNtlg-unsplash

Ovo je jedini TikTok video koji danas trebate pogledati

GREEN_300_listici_sredina

Trebamo li se sramiti naše ljudske vrste?

Među ugroženim životinjama trećina su vodozemci, četvrtina sisavci, a osmina ptice. Po udjelu u ukupnom broju, u Hrvatskoj su najugroženije slatkovodne ribe, ptice i vodozemci.

Da, crveni popis Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava od ove godine uključuje 147 517 vrsta, od kojih 41 459 vrsta kojima prijeti izumiranje. IUCN-ov crveni popis ugroženih vrsta ili kraće IUCN-ov crveni popis je popis ugroženih biljnih i životinjskih vrsta utemeljen 1963. godine. Najobuhvatniji je svjetski popis takve vrste. Obuhvaća globalni status zaštite biljnih i životinjskih vrsta. Popis je sastavljen prema točnim kriterijima radi vrednovanja rizika izumiranja tisuća vrsta i podvrsta. Ovi kriteriji su relevantni za sve vrsta u svim dijelovima svijeta.

Brojne životinjske i biljne vrste u svijetu s godinama su izumrle. Iako nam se teško povezati s onima koje nismo nikada imali prilike vidjeti uživo ili makar u novijim dokumentarcima, itekako se možemo povezati s onima koje “poznajemo”. Zato ove godine na Crvenom popisu čitamo i o najbržoj kopnenoj životinji na svijetu, gepardu, i o tigru, slonu, nosorogu…

Na tužnom popisu kritično ugroženih životinja nalazi se i orangutan, što je izrazito ironično jer ime njegove vrste znači »čovjek šume«. Ali šuma je sve manje, a orangutani najčešće stradavaju od lovaca jer su ubijani zbog hrane ili iz osvete kada kroče na nečije posjede u potrazi za hranom koje je u prirodi sve manje. Osim ovoga, na posebnoj su meti ženke s mladunčadi jer ljudi njezine bebe često uzimaju za kućne ljubimce, što je stravičan problem.

Prije četiri dana, nosorog Nabire iz zoološkog vrta Dvůr Králové u Češkoj, preminula je u 32. godini, nakon puknuća ciste. Tako je sjevernih bijelih nosoroga, inače podvrste bijelog nosoroga, na svijetu ostalo samo 4. Znanstvenici se nadaju da će stvoriti nove primjerke vrste tako što će umjetno oploditi jaja, koja bi transplantirali u južne bijele nosoroge, najbliže rođake sjevernih bijelih.

Glavne prijetnje uključuju krivolov, krivolov i lov životinja kojima se ugrožene vrste hrane te fragmentaciju i uništavanje staništa zbog rastućih pritisaka poljoprivrede i ljudskih naselja. Planiramo li se mi, kao ljudska i najsuperiornija vrsta, zaustaviti na vrijeme?

https://www.tiktok.com/@savee..the_earthh/video/7126471966239837446?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=6942445020880586245

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.