Terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba

Ovo je ekipa koja spašava napuštene životinje: Prošla godina im je bila rekordna

GREEN_300_listici_sredina

Spašavali i lasice, zmije i tvorove

Prošla godina bila je po mnogočemu rekordna za Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Na teren su izašli čak 3022 puta! Spašavali su domaće životinje, kućne ljubimce, strogo zaštićene i divlje vrste.

Prošla je godina bila rekordna za djelatnike Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec. Na teren su izašli čak 3022 puta, što je gotovo 800 intervencija više nego godinu dana ranije i 240 više nego 2017., godine koja je do 2022. terenskoj ekipi Skloništa bila godina s najviše posla u povijesti njezina rada. Razlog tomu je po svemu sudeći to što Zagrepčani ne poštuju Zakon o zaštiti životinja.

“Odbačena legla znače da se kujice ne steriliziraju, a pronađeni odrasli psi najčešće nemaju mikročip. Dobra je pak stvar da mnogi naši sugrađani kada se odlučuju za nabavljanje psa ili mačke, kao jednu od mogućnosti razmatraju udomljavanje životinja iz azila. Zahvaljujući onima koji su svoje srce i vrata doma odlučili otvoriti našim psima i mačkama, više od tisuću dumovečkih njuškica prošle je godine dobilo svoje ljude”, rekla je Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa.

Afrički tvor, kakadu, rakun i nutrija…

Terenska ekipa prošle godine nije spašavala samo kućne pse i mačke. Među 3022 izlaska na teren čak dvadesetak bilo je zbog egzotičnih životinja.

“Ptice znaju iskoristiti trenutak nepažnje naših sugrađana i kroz otvoren prozor odletjeti u pustolovinu života. Neke od njih koje smo preuzimali diljem grada, su tigrica, rozenkolis, nimfa, žako, ara i kakadu. Družili smo se i s bradatom agamom, afričkim tvorom, nutrijom i zamorcem, a jedna od uzbudljivijih no na kraju i uspješnih potraga bila je ona za nosatim rakunom“, kazao je Darko Ozmec, voditelj terenske ekipe Skloništa u Dumovcu.

Spašavali su i domaće životinje od kokoši, mošusne patke i pauna pa sve do vijetnamske svinje, a preuzeli su neke strogo zaštićene vrste. To su, primjerice, sova, škanjac, vodomar, zviždak, djetlić, roda i lastavica.

Spašavaju i divlje životinje 

“Zbrinjavamo i druge zakonom zaštićene divlje životinje poput zmija, šišmiša i zelene krastače. Među ostalim vrstama divljih životinja koje su se našle na našem popisu intervencija, su srna, lisica, lasica, jazavac, kuna, zec, vjeverica, krtica, kornjača, sljepić i macaklin. Svim se životinjama potrebna veterinarska pomoć pruža u našem oporavilištu za divlje životinje“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

Pritom je građane zamolio da i ubuduće kada naiđu na nezbrinutu životinju kojoj je potrebna pomoć ljudi, nazovu Info centar Skloništa. Taj centar pozive na broj 01 2008 354 prima svakodnevno od 8 do 19 sati, a nakon tog vremena za ozlijeđene je životinje potrebno nazvati Centar 112 koji potom kontaktira dežurnog djelatnika terenske ekipe Skloništa.

PHOTOS BY: Dumovec / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.