278204560_3026029951042848_9218604437299799814_n

Ovo je druga na svijetu ikad isprintana 3D škola, a poslužit će tisućama mališana da završe svoje obrazovanje

GREEN_300_listici_sredina

Jedno od troje djece ne završi osnovnu školu

Madagaskar je dobio svoju prvu 3D isprintanu školu, a druga je takva u svijetu. Imajući na umu ekološku osviještenost u izradi, škola se napaja solarnom energijom i omogućit će tamošnjoj djeci završetak obrazovanja u dostojnim uvjetima.

Thinking Huts, neprofitna organizacija posvećena tome da obrazovanje učini dostupnijim humanitarnim tehnološkim rješenjima, obznanila je završetak svoje dugo očekivane 3D tiskane škole na Madagaskaru. Projekt je nastajao 7 godina, a dovršila ga je 22-godišnja Maggie Grout, Amerikanka kineskog porijekla. Ovo je prva printana škola koja je nastala u partnerstvu sa sveučilištem Ecole de Management et d’Innovation Technologique, a druga na svijetu. Na ovaj način Thinking Huts nastoji stvoriti radna mjesta i podržati mlade učenike i omogućiti im mjesto dostojno za naobrazbu. “Radujemo se rastu dok rješavamo potrebu za školama, a istovremeno okupljamo ljude i inspiriramo sljedeću generaciju da napravi razliku. Ovo je samo početak”, izjavila je osnivačica neprofitne organizacije Maggie Grout. 

Arhitektonski dizajn izradili su Bruno Silva i Yash Mehta iz Defining Humanity na temelju Groutove vizije da izgleda kao saće. Bougainvillea kao je ime ovog projekta replicirat će se kako u urbanim, tako i na ruralnim lokacijama gdje će iz organizacije lokalizirati gdje su potrebe za takvim ustanovama najveće. Zasad je u planu i printanje saćastih kampusa s višestrukim kolibama. Crpeći inspiraciju iz košnica, one simboliziraju okupljanje ljudi u zajednicu koja napreduje samo ako svi rade prema zajedničkoj misiji. 3D printanje omogućuje smanjenje građevinskog otpada i vremena. 3D tiskani zidovi škole sastoje se od cementne mješavine imajući na umu ekološku osviještenost. Dodatni materijali za izradu su lokalnog porijekla od krova, vrata i prozora.

Madagaskar je odabran kao prva lokacija zbog lokalne podrške kao i procijenjene potrebe da je više od 22 000 škola prenapučeno i nekima iznimno udaljeno od kuće pa mnogi ni ne pohađaju nastavu. Ono što još Madagaskar čini povoljnim za ovakvu održivu obrazovnu ustanovu je i mogućnosti solarne energije kojom se škola napaja. Prema UNESCO-u, jedno od tri malgaške djece neće završiti osnovnu školu stoga su ovakvi projekti i više nego potrebni cijelom svijetu. 

PHOTOS BY: Facebook, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.