edward-carpenter

Ovo je čovjek koji je otkrio plastiku u oceanima, a znanstvenici mu nisu vjerovali

GREEN_300_listici_sredina

Unatoč napadima, nastavio je istraživanje

Radio je tada na istraživanju algi na području tisućama milja od istočne obale Amerike u Atlantskom oceanu kada je pronašao plastiku. Govorili su mu da se ostavi toga i da se bavi svojim poslom, ali on je bio odlučan.

Morski biolog Edward Carpenter 1971. godine došao je do šokantnog otkrića kada je pronašao male komadiće plastike kako plutaju tisućama milja od istočne obale Amerike u Atlantskom oceanu. Više od 50 godina kasnije za BBC je ispričao kako se morao teško boriti da znanstveni svijet primijeti njegovo značajno otkriće. U to vrijeme, Edward se bavio istraživanjem algi na tom području.

“Kada god bih spustio mrežu u more, uhvatio bih plastiku i to mi je bilo vrlo čudno jer smo bili jako daleko od kopna. Zatim sam tu plastiku počeo katalogizirati, odnosno vagao sam ju i popisivao”, rekao je Carpenter, dodajući da je tada znao pronaći i do 3500 plastičnih čestica na površini od jednog kvadratnog metra.

Sve je dokumentirao 

Kako je objasnio znanstvenik, te su čestice bile drugačije, 5-6 milimetara promjera. Riječ je bilo o sirovom plastičnom materijalu kojeg industrije plastike prodaju drugim industrijama koje se bave proizvodnjom dječjih igračaka i sličnih proizvoda.

“Bio sam iznenađen tom količinom plastike, pogotovo zato što smo bili toliko daleko od kopna. Znao sam da nije bilo plastike u tolikim količinama do kraja Drugog svjetskog rata, zato sam osjećao da je važno to dokumentirati“, kazao je Carpenter ističući pritom da je znao da je ovo početak razumijevanja u kojoj je količini zagađen ocean. No, znanstvena zajednica nije to dočekala s odobravanjem.

Njegov ga je šef, također znanstvenik, čak zatražio da prestane s mjerenjem plastičnog otpada. Ipak, Edward je bio odlučan i nastavio je s dokumentiranjem otpada.

‘Drži se biologije’ 

“Kada sam te dokumente poslao Institutu za oceanografiju, to im se nije svidjelo. Rekli su mi da bih se trebao držati biologije”, rekao je Edward.
Nakon što je dokument objavio u obliku znanstvenog rada, nekoliko mjeseci kasnije ponovno je naletio na plastiku. Kada je uzorak pogledao pod mikroskopom mislio je da se radi o ribljem jajetu. Stisnuo ga je prstom, a ono se raspuknulo.

“Onda sam shvatio da je to zapravo bila plastika”, dodao je.

Morale su proći godine kako bi znanstvena zajednica prihvatila rad Edwarda Carpentera. Tek 2010. godine na Znanstvenom skupu o oceanima u Portlandu istaknuli su njegov rad. “Rekao sam tada samo ‘konačno, konačno ljudi ovo shvaćaju ozbiljno’ i od tada je narastao broj istraživanja o plastici u oceanima”, rekao je Carpenter.

PHOTOS BY: Stony Brook University, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.