maria-lin-kim-8RaUEd8zD-U-unsplash

Ovo bi trebali uvesti svi dućani, pekarnice i restorani…

GREEN_300_listici_sredina

Hrana 40 do 60 % jeftinija

Globalno, 1/3 sve proizvedene hrane završi u smeću, dok jedna od devet osoba nema pristup hrani odgovarajuće kvalitete ili količine. Kada bi količina bačene hrane bila zemlja, nakon Kine i SAD-a bila bi treća najveća zemlja na svijetu po emisiji ugljičnog dioksida. Kako bi se suprotstavio ovom problemu, Munchov tim stvorio je platformu koja tvrtkama omogućuje prodaju viška hrane izravno potrošačima, a istovremeno pruža platformu za doniranje viška hrane onima kojima je potrebna.

Mađarski start-up Munch na misiji je da spriječi bacanje hrane. Tim koji čine studenti razvio je aplikaciju koja vam omogućuje kupnju ostataka iz restorana, pekarnica i dućana po niskoj cijeni. Kupci mogu otići i pokupiti hranu u odličnom stanju, a koja bi inače na kraju dana završila u smeću. Munch na jedinstven način misli i na potrebite nudeći i dobrotvornu uslugu.

Jedna trećina hrane proizvedene u Mađarskoj se ne konzumira. Munch nudi jednostavno rješenje kako uzgoj hrane učiniti ekološki, društveno i ekonomski održivijim. Prisutni su u gotovo 20 gradova u Mađarskoj.

Munch je do sada prodao više od 95.000 porcija hrane. To znači da je spriječeno oko 270 tona emisije stakleničkih plinova. Također, njihova dobrotvorna platforma je osigurala hranu za više od 2500 ljudi u potrebi. Sve skupa uspjeli su uštedjeti hrane u vrijednosti od oko 115.000 eura.

Ideja je došla od jednog od suosnivača, Alberta Wettsteina. U prvoj polovici 2020. godine boravio je u SAD-u, gdje se suočio s razornom količinom bačene hrane. Zatim je upoznao Kirilla Perepelicu na predavanju koje je održao studentski savez sveučilišta. Ispostavilo se da su oboje već dulje vrijeme pokušavali riješiti isti problem. Zajedno s Botondom Zsoldosom, Kirill je radio na web stranici kako bi pomogao pekarnicama da prodaju ostatke robe. Albert je tada pristupio Benceu Zweckeru, četvrtom suosnivaču i za manje od mjesec dana rodila se originalna ideja za Munch aplikaciju.

Kako točno funkcionira?

To je kombinacija web stranice i aplikacije na kojoj možete naručivati hranu. Nakon registracije možete odmah odabrati iz kojeg Munch servisa želite naručiti. U Mađarskoj već imaju više od 350 partnera, a u ponudi se mogu pronaći veganske i vegetarijanske opcije.

Proizvodi u aplikaciji obično su 40 do 60 posto jeftiniji. Nakon što ste odabrali i platili svoj Munch, možete otići i preuzeti ga unutar određenog vremenskog okvira. Dostava hrane ogromnu popularnost je stekla tijekom pandemije, ali Munch je zadržao uslugu osobnog preuzimanja hrane tvrdeći da su na taj način htjeli izgraditi zajednicu, a i nisu htjeli da dostava njihove hrane ima štetan utjecaj na okoliš.

Dobar glas daleko se čuje

Značaj usluge porastao je posljednjih mjeseci budući da su cijene hrane porasle za više od 40% u godini dana, zbog čega je još važnije da hrana ne propadne. S istim problemom suočava se Češka pa je ovo bilo idealno vrijeme da se Munchu pridruži tvrtka Nesnězeno. Tako su se spojile dvije tvrtke s više od 2000 partnera i 700.000 korisnika koji zajedno mogu pomoći u očuvanju kvalitetne hrane. U posljednja četiri mjeseca, broj prodanih obroka se više nego udvostručio, a dvije platforme su zajedno prodale gotovo 550.000 paketa u tom razdoblju.

Ovakva aplikacija bila bi odličan dodatak i na našem tržištu budući da se u Hrvatskoj godišnje baci otprilike 400.000 tona hrane. Nadamo se da bismo uskoro i mi mogli postati njezini korisnici.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.