GW_GreatMate_Pea_3_800x

Ovo bi moglo postati hit: Od krumpira su napravili folije kao zamjenu za plastiku!

GREEN_300_listici_sredina

Mogu se kompostirati i ne zagađuju okoliš

Australski entuzijasti konačno su otkrili način kako da izbacimo plastičnu foliju iz svakodnevne uporabe. Osmislili su Great Wrap, rastezljivu foliju napravljenu od otpadaka hrane, a ne od plastike na bazi nafte.

Riječ je o golemoj inovaciji u svijetu razvoja materijala. Great Wrap napravljen je od otpadaka prehrambenih proizvoda iz industrije čipsa. Naime, iskoristili su odbačene krumpire i koru iz tvornica čipsa i pretvorili ih u foliju. To što se može kompostirati nije jedina razlika između Great Wrap-a i tradicionalnih prianjajućih omota.

Budući da je prirodni proizvod, sklon je topljenju na visokim temperaturama. Dakle, iako se može koristiti u mikrovalnoj pećnici, tvrtka predlaže da pripazite na nju na srednjoj i visokoj temperaturi. Great Wrap se, međutim, može koristiti u hladnjaku i može se sigurno čuvati u kući dvije godine.

Razlika između biorazgradnje i komposta 

Dozator ove folije napravljen je od recikliranih plastičnih boca, a pakira se u tzv. “Nudie rolls“, kutije napravljene od otpadaka krumpira. Drugim riječima, kada se folija potroši, ambalaža može ići ravno u kompost. Međutim, proizvođači ove folije ističu da je važno da potrošači razumiju razliku između biorazgradivih i kompostirajućih materijala.

Onaj materijal koji je označen kao biorazgradiv znači da će se sam s vremenom razgraditi, iako to može značiti da će se razgraditi na manje čestice kao što je sveprisutna i štetna mikroplastika koja se sada nalazi u svakom živom biću na planetu.

Funkcionira kao plastika, ali se kompostira 

Materijali koji se kompostiraju, međutim, razgrađuju se u cijelosti, ne ostavljajući za sobom čestice ili toksine. Materijali koji se mogu kompostirati prvenstveno se proizvode od biljaka. Prije nego što ih bacite u dvorišnu kantu, važno je uočiti jesu li prikladni za kompostiranje u dvorištu ili ih je potrebno poslati u industrijski (općinski) pogon.

Great Wrap se može kompostirati u vlastitom dvorištu i razgraditi u roku od šest mjeseci, što je isto vrijeme kao i većina otpada od drva, trave i hrane u zajedničkoj kanti.

Materijali su napravljeni da funkcioniraju slično načinu na koji funkcionira plastika. Razlika je u zbrinjavanju folije kasnije. Dok tradicionalna folija odlazi na odlagalište gdje su potrebne generacije da se razgradi, Great Wrap se počinje razgrađivati čim dođe u kontakt s enzimima u kompostnoj hrpi.

 

PHOTOS BY: Great Wrap, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.