317842348_1118861962133536_487404711659224894_n

Ovih pet genijalnih eko projekata dobitnici su nagrade “The Earthshot Prize” koju dodjeljuje princ William

GREEN_300_listici_sredina

Milijun funti za bolje sutra

U Bostonu su ovih dana uručene nagrade The Earthshot Prize koje već drugu godinu dodjeljuje princ William, a sve kako bi unaprijedio projekte diljem svijeta za bolji planet. U pet kategorija, svaki nagrađeni projekt dobio je milijun funti ne bi li unaprijedili svoje poslovanje za bolje sutra.

Drugu godinu za redom dodjeljene su nagrade The Earthshot Prize koje dobiva petero pojedinaca za njihov doprinos zaštiti okoliša. Pet kategorija odnose se na zaštitu okoliša, čisti zrak, oživljavanje oceana, svijet bez otpada kao i očuvanje klime. Svaki pobjednik dobiva potporu od milijun funti za nastavak svog rada na zaštiti okoliša u bilo kojem segmentu, a nagrade je i ove godine u Bostonu uručio princ William koji je 2020. godine ovu velikodušnu nagradu i pokrenuo ne bi li potaknuo ljude, tvrtke i udruge na pokretanje dobrih stvari za okoliš.

Svi pobjednici rade na širokom spektru fascinantnih i inovativnih projekata koji će sigurno promijeniti svijet, a ovih pet osiguralo je sebi fond za daljnje razvijanje projekata.

U kategoriji “Očistite naš zrak” nagradu je osvojilo društveno poduzeće  Mukuru Clean Stoves iz Kenije. Poduzeće su osnovale žene te ono dizajnira, proizvodi i distribuira peći s čišćim gorivom kućanstvima s niskim prihodima u Keniji. Ime je dobio po trećem najvećem sirotinjskom naselju u zemlji. Kuhanje na otvorenoj vatri i izgaranje krutog goriva loše je za ljudsko zdravlje, izlažući obitelji razinama onečišćenja zraka koje daleko premašuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Korištenje čišće peći može smanjiti potrošnju goriva za 30-60%, smanjiti emisiju otrovnog dima za 50-90%, te smanjiti rizik od opeklina kod djece mlađe od 5 godina za 40%. Mukuruove peći izrađene su od prerađenog otpadnog metala i izgaraju obrađen biomaterijal napravljen od drvenog ugljena, drva i šećerne trske, umjesto opasnijih krutih goriva. Štednjaci koštaju samo 10 dolara, što ih čini pristupačnom opcijom za mnoga kućanstva.

“Zaštitite i obnovite prirodu” druga je kategorija, a nagradu je odnijela tvrtka Kheyti iz Indije. Oni izrađuju jednostavne staklenike za vlastite poljoprivrednike kako bi zaštitili svoje usjeve od štetočina i lošeg vremena te kako bi poboljšali prinose. Iz Kheytija nude obuku i podršku kako bi se osiguralo pravilno korištenje staklenika. “Biljke u staklenicima zahtijevaju 98% manje vode od onih na otvorenom, a prinosi su sedam puta veći. 90% jeftinije od standardnih staklenika, Kheytijevo rješenje je više nego udvostručenje prihoda poljoprivrednika, pomažući im da ulažu više u svoje farme i svoje obitelji. Koristeći manje vode i manje pesticida, oni također štite planet”, istakli su iz tvrtke.

Domorodačke žene Velikog koraljnog grebena u Australiji dobitnice su nagrade u kategoriji “Oživimo naše oceane”. Grupa poznata kao Mreža domorodačkih žena rendžera Queenslanda radi na obučavanju sljedeće generacije ženskih rendžera. Nastoje uspostaviti novi pristup očuvanju prirode prenošenjem autohtonog znanja kroz priče i zajedničku mudrost.”Podaci koje su prikupili dali su nam kritički uvid u jedan od najvažnijih ekosustava na planetu. Kao čuvari zemlje, čuvari su također zaštitili mjesta od velikog kulturnog i duhovnog značaja”, stoji u obrazloženju nagrade.

U kategoriji “Izgradite svijet bez otpada” slavio je Notpla, Ujedinjeno Kraljevstvo. Ova je tvrtka počela proizvoditi jestive vrećice za vodu pod nazivom Ooho, a sada su usredotočeni na potencijal morske trave kao potpuno biorazgradive alternative plastici za jednokratnu upotrebu. Njihov inovativni proizvod može se koristiti za izradu niza proizvoda za pakiranje. 

“Popravite našu klimu” posljednja je kategorija u kojoj je projekt 44.01 iz Omana dobila nagradu. Nazvan po molekularnoj težini ugljičnog dioksida, 44.01 sa sjedištem u Omanu bavi se proizvodnjom kamenja, pretvarajući CO2 u doslovno kamenje koje se može trajno pohraniti ispod zemlje. To se događa kroz proces remineralizacije: “Mineralizacija peridotita prirodan je proces, ali u prirodi može proći mnogo godina da se mineralizira čak i mala količina CO2. 44.01 ubrzava proces pumpanjem karbonizirane vode u slojeve peridotita duboko pod zemljom. Za razliku od ‘skladišta’ ugljika, koje uključuje zakopavanje CO2 pod zemljom u neiskorištenim naftnim bušotinama ili vodonosnicima, mineralizacija ne zahtijeva dugotrajno praćenje ili osiguranje i u konačnici čini proces isplativijim, skalabilnijim i sigurnijim”, stoji u obrazloženju.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.