kaylin-pacheco-2A-B6BiieEw-unsplash

Ovih blagdana razmislite o second-hand darovima

GREEN_300_listici_sredina

Tina Sarajlić

Vrijeme da ih normaliziramo

Za ekološki, promišljen i manje konzumeristički Božić, razmislite o tome da ove godine poklonite vintage ili second-hand predmete.

Sigurno već polako razmišljate o tome što ćete kupiti najbližima za Božić, možda se čak i stresirate oko budžeta za sve što vam treba, no nikad nije bilo bolje vrijeme za kupnju rabljene robe nego za blagdane – povoljnije će utjecati na vaš novčanik i na okoliš. Nedostaci u lancu opskrbe, rastući troškovi proizvoda i smanjeni kućni proračuni doprinose situaciji u kojoj kupnja rabljene robe ima puno smisla. Vrijeme je i da zaboravimo na negativne konotacije koje riječ “rabljeno” može pružati, i više razmišljati o tome kako je nešto vintage, često ima veću vrijednost i dulji rok trajanja i bolje je za okoliš. No svakako recite istinu o svojim kupnjama, i naravno omotajte svoj poklon u vintage, papirnati ili rabljeni papir za zamatanje.

Kupnja iz druge ruke ima prednosti koje nadilaze uštedu novaca poput činjenice da je to daleko bolje za planet nego poticati potražnju za novom potrošnjom. Istraživanja pokazuju da kada bismo svi ove sezone kupili jedan rabljeni predmet umjesto novog, uštedjeli bismo:

  • 2 milijarde kg CO2e (ekvivalentno sadnji 66 milijuna stabala)
  • 25 milijardi galona vode
  • 11 milijardi kWh energije (ekvivalentno napajanju milijun domova tijekom godine)
Posebnost vintage darova

Ne zaboravite da ovakvi darovi mogu biti puno posebniji od novih. Vrlo često ovakve darove je teže pronaći, vjerojatno se više ne proizvode pa su često jedinstveni, neobični i pričaju priču. No pazite pri odabiru, nema ništa gore nego kada kupite poklon koji očito govori kako ne znate tu osobu, stoga treba razmisliti. Ručno odabrani vintage poklon može biti zaista dragocjen. Prilikom potrage za vintage predmetom, razmislite o tome kada je osoba rođena ili koja im je najdraža boja ili dizajner i kupujte u skladu s time. 

Što je u redu pokloniti, a što ne?

Možda nije baš idealno zamotati par cipela koje više ne nosite ili bilo što drugo što je vidno istrošeno, uništeno, izblijedjelo, okrhnuto i slično. Birajte dobro očuvane i lijepe komade koji imaju dugotrajnu vrijednost. Nakit je izvrstan za to, kao i umjetnost. Pogotovo ako poklanjate unutar obitelji, to može biti naslijeđe koje će netko cijeniti zauvijek. Ako imate neki vintage ukras za dom koji se oduvijek sviđao vašem prijatelju i koji se više ne može kupiti nigdje, to će biti dobar dar. Knjige su uvijek odličan poklon, naravno ako su dobro očuvane. Zašto bi morale biti nove? Dobar način procjene je da birate komade kojima vrijednost raste što su stariji, kao što su prva izdanja knjiga ili odjeća dizajnirana da traje i da se nosi generacijama.
Još jedna dobra ideja je kombiniranje starog i novog. Uz korištenu knjigu dodajte novu svijeću ili dodajte novu knjigu uz vintage pulover od kašmira, a uz starinski dekanter za vino poklonite novu bocu vina (ili obrnuto). 

Pregledajte prije nego poklonite

Sve rabljene poklone bi trebalo dobro pregledati prije darivanja. Provjerite nedostaju li knjigama stranice, ili su negdje prljave i zašarane, na odjeći provjerite da nema rupa ili izvučenih niti, u napravama zamijenite baterije, vintage nakit odnesite na čišćenje. Odjeću bi također bilo dobro odnijeti u ekološku kemijsku čistionicu. Na kraju poklon zamotajte u papir umjesto foliju, dodajte lijepu traku od prirodnog materijala, par kapi eteričnog ulja za lijep miris i imate savršen eko poklon.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.