stella-tzertzeveli-ORC9DyZXG-I-unsplash

Ovih 8 namirnica možete koristiti i nakon isteka roka trajanja

GREEN_300_listici_sredina

Obratite pažnju na ove detalje

Primjerice, suha tjestenina može se pripremati i do dvije godine nakon datuma koji je označen pod “najbolje upotrijebiti do“.

Postoji nekolicina namirnica koje se mogu koristiti i nakon isteka roka trajanja. Ipak, valja istaknuti da je najbolje hranu pojesti prije isteka roka valjanosti. No, kod nekih namirnica neće biti problema, posebno ako je na ambalaži navedeno „najbolje upotrijebiti do“, a ne „rok upotrebe do“.

Kako javlja Metro, tehnički gledano, sve što je smrznuto, konzervirano ili sušeno može se jesti i nakon istoka roka.

Kruh, tjestenina, jaja… 

Primjerice, suha tjestenina može se pripremati i do dvije godine nakon datuma koji je označen pod “najbolje upotrijebiti do“. Pri tome, treba istaknuti da tjestenina mora biti u hermetički zatvorenoj posudi, kako navodi BBC Good Food. Isto pravilo vrijedi i za bijelu rižu, ali nju valja temeljito oprati i pregledati.

Nakon datuma “najbolje upotrijebiti do” može se koristiti i konzervirana hrana, ocat, sojin umak, kečap, zatvoreni keksi te žitarice.

Ističemo – ako je prošao datum “najbolje upotrijebiti do”, obratite pozornost na to kako namirnica izgleda, miriše i na opći dojam prije nego što ju pojedete. Bacanje hrane nije idealno, ali nemojte jesti ništa u što niste 100 posto sigurni.

 

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.