4a0314535bd035c1a19e4cd1af2917aa

Ovih 7 jestivih biljaka morate posaditi ovog proljeća. Evo i zašto!

GREEN_300_listici_sredina

Dvostruka korist

Vi oprašivačima njima omogućujete nektar, a oni vama puno plodova. Ovako otprilike možemo opisati zašto biste ovog proljeća trebali saditi jestive biljke u vrtu. Započnite s ovih sedam.

Gotovo sve biljke u vrtu koje sadimo vjerojatno su jestive, no samo neke mogu privući oprašivače. Upravo je njihovo oprašivanje ključno za ekosustav, a dodavanje biljaka u vaš vrt koje privlače oprašivače, poput pčela, ptica i leptira, može pomoći vašim biljkama da cvjetaju bez upotrebe gnojiva ili drugih nepoželjnih tvari. Evo kojih sedam jestivih biljaka će privući oprašivače u vaš vrt ovog proljeća.

Tikvica

Ukusno povrće koje će uspjeti u svakom vrtu uz dodatnu prednost privlačenja oprašivača. Stoga, posadite tikvice na sunčanom i zaštićenom mjestu u pravo vrijeme u sezoni za sortu po vašem izboru. Pripazite da tlo bude bogato i plodno, jer je ova biljka gladna hranjivih tvari.

Bosiljak

Nakon što bosiljak procvjeta, oprašivači poput cvjetnih mušica počinju raditi, nektar ove ukusne i mirisne namirnice. Ova jednogodišnja lisnato zelena biljka dobro se slaže s mediteranskim receptima i osvježavajući je zalogaj odmah sa stabljike.

Lavanda

I dalje smo u svijetu začinskog i ljekovitog bilja. Dok je višegodišnja lavanda popularan izvor mirisa, njezini cvjetovi i stabljike također su jestivi. Nakon cvatnje, bumbari i leptiri česti su gosti njezinih cvjetova, ostvarujući ključni proces oprašivanja. Lavanda može uspijevati u većini vrsta tla, sve dok tlo dobro drenira. Nakon što procvjeta, lavanda ispušta miris, a kao bonus, njezini osušeni cvjetovi mogu poboljšati čajeve, kolače i druge poslastice.

Origano

Origano privlači sve vrste oprašivača, čak i kad ne cvjeta. Ova jestiva višegodišnja zeljasta biljka lako se uzgaja iz sjemena, ali možete posaditi i njezine reznice. Zbog aromatičnog lišća pogodnim za razne recepte, origano je glavna namirnica u biljnim vrtovima diljem svijeta.

Rotkvica

Kukce oprašivače privlače cvjetovi i listovi ovog hrskavog jestivog korjenastog povrća. Kontinuirano sadite svoje sjeme tijekom  sezone i imat ćete stalan priljev pčela i leptira. Nakon što ih zasadite, brzo će početi rasti. Rotkvice mogu ponovno izrasti ili ih je potrebno svake godine mijenjati, ovisi o sorti.

Suncokret

Suncokreti su izvrsni za privlačenje oprašivača poput ptica, a njihove sjemenke odličan su zalogaj. Uživajte u njihovim svijetlim i velikim žutim cvjetovima i lisnato zelenim stabljikama tijekom vegetacije, a zatim skupljajte sjemenke za jelo. Ako suncokrete posadite na sunčano mjesto u kasno proljeće, mogli bi napredovati i narasti do nekoliko metara.

Grah mahunar

Jednogodišnje povrće iz kojeg oprašivači poput pčela vole pijuckati nektar, ali biljke zelenog graha zapravo su samooprašivači, pa će čak i bez svojih vjernih posjetitelja donijeti vašem vrtu, a na kraju i kuhinji svježe proizvode. Nakon što posadite svoje sjeme nakon zadnjeg proljetnog mraza, imat ćete obilje mahunarki otprilike 50 do 65 dana kasnije.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.