271844607_5332088566819994_3869779520672281449_n

Ovi fantastični “zero waste” restorani diljem svijeta budućnost su gastronomije

GREEN_300_listici_sredina

Nastoje ostaviti što manji otisak

Ovi "zero waste“ restorana teže što manjem utjecaju na okoliš, a da pritom ne proizvode otpad ili ga proizvode u najmanjoj mogućoj količini.

Ugostiteljski sektor je poznat kao generator velike količine otpad. Hrana za restorane dolazi u raznovrsnom pakiranju, stvaraju se velike količine plastičnog otpada, a tu je i otpad od hrane od gostiju koji često ne dovrše svoje obroke. Srećom, postoje restorani koji su svjesni tog lošeg utjecaja na planet i žele nešto poduzeti po tom pitanju. Ovi “zero waste” restorani nude kraće jelovnike, kompostiraju ostatke hrane, rade s lokalnim poljoprivrednicima i zabranjuju plastiku za jednokratnu upotrebu. Nastavite čitati kako biste saznali o samo nekoliko restorana diljem svijeta koji imaju za cilj proizvodnju nula otpada.

SCEN Studio

Dvadesettrogodišnji poduzetnik Maximilian Koenig i poznati veganski kuhar Matthew Kenney otvorili su biljni, bezglutenski café SCEN Studio u New Yorku početkom 2022. godine. Prema web stranici, sve što SCEN Studio radi ima u vidu brigu o okolišu, a prema časopisu Gotham, SCEN se udružio s Total Resource Use and Efficiency (TRUE) kako bi postigao status “jedinog certificiranog restorana s nultom stopom otpadom na svijetu”. SCEN koristi minimalne i minimalno obrađene sastojke, koji se najvećim dijelom dobivaju iz obližnje zelene tržnice Union Square. Jelovnik uključuje hranu “za van” kao što su bagelsi, poke zdjele, sushi i smoothieji, a sve je napravljeno samo od “sastojaka iz održivog izvora”. Osim toga, sva pakiranja su 100% kompostabilna, ali isključivo o potrošačima ovisi hoće li zdjele, tanjuri i pribor za jelo zapravo završiti u kanti za kompost ili neće.

Silo

Sa sjedištem u Londonu, Silo se predstavlja kao “prvi zero waste restoran u svijetu”. U Silou se svaki nepotrošeni ostaci hrane kompostiraju na licu mjesta, a Silo čak poziva susjede da koriste njihov stroj za kompostiranje. Restoran nudi ograničeni meni kako bi se dodatno smanjilo bacanje hrane; kuhinja ima svoj mlin u kojem se pšenica može pretvoriti u brašno; a tim čak i priprema vlastiti maslac, mota vlastitu zob, pravi svoje biljno mlijeko i fermentira vlastita pića. Dodatno, sva hrana koju farmeri dostavljaju u restoran se pakira u gajbe ili kontejnere za višekratnu upotrebu, koje Silo potom vraća farmerima. “Odlučili smo raditi na način da isporučujemo ukusnu prirodnu hranu, dok istovremeno pokazujemo da je održivo poslovanje s hranom i financijski održivo”, stoji u priopćenju na web stranici restorana.

Frea

Restorana Frea osnovali su David J Suchy i Jasmine Suchy, a restoran tvrdi da je potpuno zero waste i vegasnki. Jelovnik (kupci mogu naručiti izbor od tri, četiri ili pet sljedova) ispunjen je ukusnim veganskim jelima poput krtica od bundeve, krumpirove salate i domaćih špageta u kremastom umaku od kiselog tijesta. Kako je izvijestio Forbes, Siloov bivši glavni kuhar, Halfdan Klufden, sada je Freaov glavni kuhar – a ova dva restorana definitivno dijele nekoliko sličnosti u pogledu smanjenja njihovog utjecaja na okoliš. Frea ima vlastito postrojenje za kompostiranje, restoranski namještaj i oprema izrađeni su od recikliranih materijala, a uniforme osoblja i platnene salvete izrađene su od održivih tkanina. Kao što je navedeno na web stranici, Freaini partneri za proizvodnju razumiju filozofiju restorana bez otpada i stoga isporučuju sve proizvode potpuno bez pakiranja, što restoranu omogućuje izbjegavanje otpada.

Intero

Sa sjedištem u Austinu u američkoj državi Teksas, Intero je talijanski restoran koji isključivo poslužuje proizvode i meso lokalnih farmera, što znači da postoji jelovnik koji se stalno mijenja i odražava ono što je trenutno dostupno. Tim ima za cilj proizvodnju nula otpada, a često postaje kreativan u kuhinji kako bi upotrijebio svaki dio sastojka. “Ne uzimam nijedan sastojak zdravo za gotovo – to je kontinuirani put otkrivanja kako bismo nastavili širiti mogućnosti”, rekao je izvršni kuhar i suvlasnik Intera, Ian Thurwachter, u prošlogodišnjem intervjuu za Green Matters. “Vjerojatno sam još uvijek prestrog prema sebi, ali nekada sam se previše kreativno gurao solo, a sada sve više nastojim pristupiti svemu novim pogledom kroz timsku suradnju i razmišljanje kako bih postigao najbolje rezultate.”

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.