01

Ove minimalističke montažne kućice idealne su za sve kojima treba brzo, ali održivo rješenje

GREEN_300_listici_sredina

Dolaze u više veličina i s raznim dodacima

Tvrtka De La Vega Cano Lasso sa sjedištem u Madridu dizajnira i izrađuje modularne mini kuće i kolibe koje koriste montažne komponente kako bi se građevinski radovi na licu mjesta sveli na najmanju moguću mjeru i smanjio njihov utjecaj na prirodna mjesta diljem Španjolske.

S porastom cijena stanova i kuća u posljednjih nekoliko godina, ljudi se sve više okreću manjim i pristupačnijim opcijama te minimalizmu. Oni koji žive u gradovima biraju mikrostanove koji su praktično opremljeni, dok neki odlaze u ruralna područja i grade male kućice. Vrlo često su baš takve kućice i najodrživije jer je osim praktičnosti bitna i samoodrživost, što znači da će mnoge od njih imati solarne panele ili skupljati kišnicu. Neki također mogu ciljati na najbolje od oba svijeta tako što će odabrati montažnu jedinicu koja kombinira različite prednosti malene kuće i praktičnost montažne konstrukcije. Tvrtke koje se bave ovom nišom pojavljuju se posvuda, od Australije i Singapura do Nizozemske i Njemačke, a sve više ovakve kućice pronalazimo i u Hrvatskoj.

Na to tržište uskočila je i madridska arhitektonska tvrtka De La Vega Cano Lasso sa svojim elegantnim mini kućicama prikladno nazvanim “Tini” (sićušno). Ova linija modernih kućica dolazi u različitim veličinama, a mogu se dodatno prilagoditi ili nadograditi po želji klijenta. Kućice su spremno odmah za useljenje pa su tako idealne za nekoga tko možda želi uzeti više vremena za planiranje i izgradnju veće glavne kuće u budućnosti.

Jedna verzija modela Tini M mjeri oko 34 četvorna metra i presvučena je poluoksidiranom čeličnom fasadom koja je istrošena kako bi se mogla stopiti s okolinom. Osim toga, postoji dosta stakla od poda do stropa, što dopušta obilje prirodne svjetlosti u unutrašnjost malenog doma. S druge strane to može predstavljati i problem, ali ideja je bila imati puno sunčeve svjetlosti, te omogućiti da se te staklene stijene klizno otvaraju kako bi spojile unutarnji prostor s vanjskim.

Postoji opcija dodavanja platnenih roleta za one koji žele bolju kontrolu količine svjetlosti i topline koja ulazi u kućicu. Kako objašnjavaju dizajneri, njihovi klijenti odabiru Tini M zbog niza čimbenika kao što je dobra izolacija od 14 centimetara Geopannelovog recikliranog pamuka u svojim zidovima. Kako bi ponudio topliji kontrast čeličnoj vanjštini, unutrašnjost je obrađena s puno drva, uključujući zidove i stropove obložene pločama od visokokvalitetnog drva breze, hrastovim podovima i namještajem izrađenim od borovog drva. Ispod zidova nalazi se konstrukcija izrađena od recikliranog čelika.

Sve Tini kućice imaju niz dodatnih dodataka koji se mogu instalirati ovisno o lokaciji, kao što su spremnik za vodu, septička jama ili solarni paneli i baterije, što može omogućiti implementaciju kućice na mjesta koja su kompletno osamljena i nepovezana sa gradskom mrežom i kanalizacijom. U slučaju ovog konkretnog Tini M modela, klijenti su odabrali stvoriti mikrodom izvan mreže, mjesto za lagan, ali udoban život dok planiraju svoje sljedeće korake u izgradnji veće glavne kuće, nakon čega ovaj mikrodom planiraju pretvoriti u kuću za goste.

PHOTOS BY: www.delavegacanolasso.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.