magnus-andersson-c1u1YcznEaM-unsplash

Ove “knjižnice” imaju sve što vam je potrebno: Besplatno iznajmljivanje sportske opreme i glazbala

GREEN_300_listici_sredina

Zašto kupiti kad možeš besplatno posuditi?!

Ako primjerice Šveđani odluče isprobati neki sport, jednom u životu otići na planinarenje ili pak pohađati glazbenu školu za to sve ne moraju kupiti opremu, već dapače, poželjno je da sve posude u specijaliziranim "knjižnicama". Na čak stotinjak mjesta u zemlji moguće je besplatno posuditi sve što im je potrebno i to sve potpuno besplatno na dva tjedna, baš kao i u stvarnim knjižnicama. Genijalno zar ne?!

Čemu samo iznajmljivati knjige kad u svijetu kojem živimo svako gomilanje i kupovanje stvari može dugoročno štetiti prirodi i planeti? Po uzoru na knjižnice, iz Švedske stiže genijani projekt u sklopu kojeg tamošnji građani mogu iznajmljivati stvari poput sportske opreme i kroz određeno vrijeme vratiti ih nazad u “knjižnicu za predmete”. Švedska neprofitna organizacija Fritidsbanken Sverige ovaj je projekt na noge krenula postavljati još 2013. godine kako bi ljudima omogućila dijeljenje i posudbu sportske opreme, a sve je potpuno besplatno.

Od 2013. godine, u Švedskoj se otvorili stotinjak takvih “knjižnica”, a posljednja koja se ovih dana otvara nudit će i posudbu umjetničkih predmeta, kao i glazbenih instrumenata. Ideja iza ovih knjižnica predmeta je potaknuti stanovnike da održivo i ekonomično istražuju nove hobije i razonode, ali da time ne kupuju uzalud sve što im je potrebno za to, već da posude. Korisnici mogu imati pristup raznim društvenim igrama, rukotvorinama, sportskoj i vanjskoj opremi. Osim toga, inicijativa usađuje mentalitet produljenja životnog vijeka svakodnevnih kućanskih proizvoda, koji se umjesto da završe na odlagalištu mogu nastaviti koristiti.

Ove održive “knjižnice” nastale su iz donacija po gradovima. “Dobili smo dobar odgovor na naše oglašavanje i stvari koje su možda bile neiskorištene u skladištu kod privatnih osoba i tvrtki sada su itekako korisne. Od početka smo imali za cilj imati oko 1000 registriranih gadgeta za posudbu i u tome smo uspjeli, pa se sada povećavamo. Sa zahvalnošću prihvaćamo sve darove koje dobijemo i brinemo se da budu dobro iskorišteni”, rekao je Johannes Lindberg, direktor tzv. banke slobodnog vremena kako ju u Skellefteåu.

Posudba predmeta je besplatna, na rok od 14 dana. Stanovnici se mogu na internetu posavjetovati o tome koji su artikli dostupni, ali ih ne mogu rezervirati. Posuđivanje se odvija po principu “prvi došao, prvi poslužen”.

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.