mrjn-photography-YpZ2cj4s0oo-unsplash

Nestlé donosi

Ove jednostavne svakodnevne aktivnosti mogu bitno utjecati na očuvanje voda 

GREEN_300_listici_sredina

Malim koracima do velikih promjena

Voda, najbogatiji prirodni resurs u posljednjim je desetljećima u ozbiljnoj opasnosti. Industrije, klimatske promjene, prekomjerno iskorištavanje, samo su neki od čimbenika koji su doveli vode diljem svijeta u ozbiljnu ugrozu. Vrijeme je da "promijenimo ploču" i malim svakodnevnim aktivnostima očuvamo njezine blagodati.

Voda prekriva 71 posto Zemljine površine, a samo oceani čine više od 96 posto vode na Zemlji. Ako ugrubo objasnimo što je voda, onda možemo reći da se ne radi o ničem drugom već o kemijskom spoju nastalom spajanjem dva atoma vodika i jednog atoma kisika, no njezino postojanje daleko je važnije od rastavljanja na proste faktore i neophodno za život svih nas, naših bližnjih, naših najmlađih, ali i svega što nas okružuje. Kroz godine svjedoci smo uništavanja svih tih naših vodenih ljepota, a glavni uzrok tomu nije nitko drugi već ljudska ruka. Industrije, otpad, nesvijest oko štednje vode, klimatske promjene dovele su nas do toga da kakvoća vode u svijetu drastično opada, a ne radi se samo o kakvoći, već i o činjenici da neke zemlje već sada koriste posljednje rezerve ovog najdragocjenijeg prirodnog resursa. Promjene koje se moraju početi događati na globalnoj razini su nužne kako bismo očuvali vode diljem svijeta, ali za početak treba krenuti djelovati i malim i na oko neznatnim svakodnevnim radnjama, jer će upravo one učiniti mnogo ako ih se svatko od nas krene pridržavati. Što to možemo učiniti kako bismo očuvali vode?

Odgovorno korištenje

Za početak počnimo ju koristiti odgovorno i u trenucima kad je nužno. Prije nego svaki put otvorimo slavinu ne bi li natočili vodu za određene poslove u kućanstvu, promislimo gdje sve u domu stoji neiskorištena voda koju baš sad možemo iskoristiti. Primjerice, voda iz čaše dovoljna je za napuniti difuzor, svijećnjak, kao i zaliti cvijet na stolu. Znate ono kad natočite vodu jer ste žedni, a ne iskapite ju do kraja? Ovog puta ju nemojte proliti u sudoper, već preostalu vodu iskoristite kasnije.

Iskoristiti stare zalihe

Kada kuhamo, pokušajmo u lonac naliti dovoljnu količinu, no ako vode ima previše, ona može poslužiti za kuhanje u drugom loncu ili pak za podlijevanje tijekom kuhanja. Voda koju koristite za glačanje vašeg rublja, ne mora nužno biti svježa voda iz slavine, sigurno negdje u torbi, autu, noćnom ormariću imate bočicu vodu koju niste popili, stoga zašto ona ne bi bila iskorištena za vaše glačanje?! Tijekom ručnog pranja suđa, pranja zubi ili tuširanja, vodu obavezno zatvarajte, nema potrebe da ona curi u trenucima dok nanosimo deterdžent, šampon ili četkamo zube.

Odgovorno s otpadom od kuhanja

Treba obratiti pozornost i na ono što bacamo u naše odvode, primjerice, bacanjem ulja u wc školjku ili sudoper možemo zagaditi preko milijun litara čiste vode, a slična je stvar i s drugim ostacima hrane koju bacamo u odvod. Također, ako još niste počeli prakticirati zalijevanje vrta kišnicom, pravo je vrijeme da krenete jer ne samo da na taj način odgovorno koristite vodu, već ćete time smanjiti i troškove

Iako vam se možda čini kako su ovo prejednostavni koraci kako bi zaštitili naše vode, no upravo njima činimo velike stvari. Velike stvari počele su činiti i tvrtke poput Nestlé koji radi na smanjenju količine potrošnje vode u proizvodnji te sanaciji vodnih područja. U tom su kontekstu smatraju kako su četiri ključna područja djelovanja racionalizacija potrošnje vode u tvornicama, zaštita zajedničkih vodnih resursa u suradnji s lokalnim partnerima, uvođenje stalnih inovacija u poljoprivredi i nabavka resursa za njihove proizvode te povećanje dostupnosti čiste vode u lokalnim zajednicama. “Svaka karika u lancu je važna i svaka pojedinačna akcija je hvalevrijedna. Treba poticati svaku osobu, od vrtića do starije dobi, da štedi i čuva svijet oko sebe. Pa tako i vodu”, istaknuo je dr. sc. Željko Dadić, dipl. ing. bioteh. Jer male stvari pomiču planine. Za više informacija kako smanjiti upotrebu vode, ali i druge zelene savjete, potražite u sklopu njihove kampanje “Biraj zeleno”.

PHOTOS BY: Unsplash, Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.