Ove biorazgradive maske posebno će razveseliti pčele

Danas maska, sutra pupoljak!

Materijal od kojeg nizozemska mlada dizajnerica izrađuje ove maske jest rižin papir, koji sadrži sjemenke cvijeća koje su čak i vidljive. Osim ekološkog aspekta, ova maska ​​za lice štiti isto kao i one medicinske te se također mogu koristiti u kombinaciji s drugom maskom za veću zaštitu.

Grafička dizajnerica Marianne de Groot-Pons iz Utrechta u Nizozemskoj došla je na zanimljivu ideju, napraviti 100 posto biorazgradive zaštitne maske, koje se nakon uporabe koriste za sadnju biljaka. Točnije, prekrasnog cvijeća!

Sve ove godine koliko radim kao grafički dizajner iskoristila sam toliko resursa iz prirode da bih mogla izrađivati ​​svoje crteže (posebno papir), pa sam joj želelja vratiti. Sedmicama sam nailazila na plave jednokratne maske, bacane na ulice i pločnike, pa sam se jednog jutra probudila s idejom o biorazgradivoj maski za lice sa sjemenkama cvijeta. Dakle, zemlja ostaje sretna, pčele, priroda, ljudi također sretni. Prodajem masku s imenom Marie Bee Bloom. I svijet će cvjetati!”, piše Tekdeeps.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marie Bee Bloom (@mariebeebloom)

Maska je napravljena od rižinog papira, a u njemu se nalaze sjemenke cvijeća koje su vidljive na maski. Isto tako, umjesto gumica, ima tanke i mekane niti napravljene od ovčje vune. Sjemenke u maski su zalijepljene posebnim ljepilom koje se dobiva iz vode i krumpirovog škroba. Čak je i logo na maski ispisan biorazgradivom tintom, a mogu se kupiti putem webshopa (nažalost, ne još u Hrvatskoj).

Za najbolji rezultat, te je maske najbolje zakopati u vrt ili u veću teglu. Ako je odbacite u smeće, samo će istrunuti odnosno vjerojatno izgubiti sposobnost da iz njih izraste novo cvijeće.

Maske koje se proizvode u maloj radionici u Nizozemskoj posebno će obradovati pčele! A i naš planet općenito.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram mariebeebloom / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.