Filming_in_Manshiyat_Nasser

Ovdje se doslovno živi u smeću. Upoznajte najprljaviji grad na svijetu

GREEN_300_listici_sredina

U prikupljanju otpada sudjeluju cijele obitelji

Već pedeset godina neformalni sakupljači smeća, poznatiji kao Zabbaleeni na arapskom, za malu naknadu obilaze domove diljem Kaira i tako od vrata do vrata prikupljaju otpad.

U ovom naselju u Kairu živi se doslovno u otpadu. Manshiyat Nasser jedan je od devet okruga koji čine zapadno područje Kaira u Egiptu, a ondje živi oko 60 tisuća stanovnika. Kako nema riješenog pitanja prikupljanja otpada koji je prisutan u cijelom gradu, mještani su se pokušali sami organizirati kako bi očistili ulice.

Već pedeset godina neformalni sakupljači smeća, poznatiji kao Zabbaleeni na arapskom, za malu naknadu obilaze domove diljem Kaira i tako od vrata do vrata prikupljaju otpad. Sve što uspiju prikupiti odvoze magarećim kolima ili kamionetima do svojih domova u Manshiyat Nasser, gdje počinju s razvrstavanjem smeća, što je većinom ondje posao za žene i djecu, dok muškarci prikupljaju otpad.

Mamac za pustolovne turiste 

Iako su uvjeti za život ondje loši, učinkovitost recikliranja Zabbaleena je poprilično dobra. S vremenom, Manshiyat Nasser prometnuo se u svojevrsnu turističku atrakciju za pustolovne putnike koji su u stalnoj potrazi za jedinstvenim mjestima diljem svijeta, a ova gradska četvrt to doista i jest.

Dom je za oko 60.000 Zabbaleena, koji su rođeni u trgovini smećem smještenoj na periferiji grada. Iza brda smeća počinje se vidjeti red, disciplina, marljivost i snažan osjećaj ponosa koji Zabbaleeni osjećaju zbog svog posla. No, problem je što ne raspolažu s gotovo nikakvom infrastrukturom, od tekuće vode, struje ili kanalizacije, javlja PHMuseum.

Rade cijele obitelji 

Obitelji rade zajedno i zarađuju za život. Svakog jutra u zoru, muškarci započinju svoje svakodnevno putovanje u Kairo u zapregama i kamionima kako bi prikupili smeće iz gradskih stanova i poduzeća.

Do ručka sav prikupljeni otpad vraćen je u sirotinjsko naselje, gdje je svaki član obitelji, od najmlađih do najstarijih, spreman za razvrstavanje. Tako recikliraju više od 80 posto smeća koje skupe, što je omjer puno veći od europskog prosjeka.

 

PHOTOS BY: Twitter, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.