karsten-winegeart-nFs98G05ZHM-unsplash

Ovako je izgledala sljemenska staza prije nešto više od 10 godina

GREEN_300_listici_sredina

"Snijega na bacanje". Doslovno.

U 18 godina koliko se održava skijaška utrka za Svjetski kup na Sljemenu, nikada kao do sad vremenski uvjeti nisu stvarali probleme. Možda jesu, ali nekad su to činile ogromne količine snijega, a danas su to iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine koje uzrokuju otkazivanje utrka. Vrijeme vratiti ne možemo, ali možemo se prisjetiti tih dana uz fotografsku arhivu sa Sljemena iz 2009. godine.

Ono čemu svjedočimo posljednjih dana, pa i koju godinu unazad je ogromni nedostatak snijega u mjesecima kada bi ga trebalo biti. Proljetno vrijeme u kalendarskoj zimi prouzrokovalo je različite poteškoće, ne samo one zdravstvene, već i one vezane za turizam, ali i sport.

Otkazuju se aranžmani skijanja, a skijaške utrke diljem poznatih europskih skijališta sve su veća “lutrija” hoće li se ili neće održati. Skraćuje se staza, pomiče ciljna arena, ali u konačnici i otkazuje planirana utrka i to sve zbog iznadprosječno visokih temperatura, nedostatka snijega i nemogućnosti da se čak i onaj umjetni snijeg sadrži na tlu.

Jednoj takvoj sportskoj manifestaciji nažalost svjedočili smo prošlog tjedna. Sve nas je rastužila informacija kako se utrka drugog dana ženskog slaloma na Sljemenu mora odgoditi. “Da smo imali sto posto vedru noć, bilo bi perfektno, došao je jugozapadni vjetar i staza nije izdržala. Problem je bio na ciljnoj livadi gdje smo na par vrata izgubili nekoliko centimetara snijega, ali stvarno bi ovo bio veliki rizik s manje od 15 centimetara snijega”, istaknuo je prošlog tjedna Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrke.

Tih dana nije bilo nijedne minute da je temperatura bila ispod nule, što itekako otežava situaciju vrijednih ljudi na stazi i u organizaciji i ne čini dobro kako njima, tako ni natjecateljicama i natjecateljima.

No, ako zavirimo u fotografske uspomene iz prošlosti, snijega na Sljemenu je itekako bilo i utrke su se održavale pod ozbiljnim snježnim pokrivačem na i oko staze. Fotografije iz 2009. godine svjedoče tome kako je prije nešto više od deset godina zima uistinu postojala te kako snijeg na stazi ni u jednom trenutku nije bio upitan. Dapače, iz priloženog možemo vidjeti kako se on zbog svoje količine strojevima čak i micao sa staze.

“Snow Queen Trophy”, ranije poznata i kao “Zlatni medvjed” na Sljemenu se održava još od 2005. godine. Zimski uvjeti na zagrebačkom brdu nikad nisu bili upitni. Sve do nedavno. Lani je zbog istog razloga odgođena muška slalomska utrka, čime su i krenule poteškoće. No, Sljeme nije jedino koji se bori s ovim ekstremnim i nimalo zimskim uvjetima. Nama najbliža skijaška utrka ona na mariborskom Pohorju također se nije održala, a od početka siječnja otkazano je ukupno 11 utrka u Svjetskom kupu. Bez obzira pratite li skijanje ili uopće niste fanatik zimskih sportova, složit ćete se kako nas priroda ozbiljno upozorava da je uistinu došlo onih 5 do 12.

PHOTOS BY: Privatni album, HRT Sljeme Facebook, / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.