247377397_1079654622789864_5436311341311952534_n

Ovaj ručni sat izgledom ne odskače od drugih, no njega pokreće sunčeva svjetlost

GREEN_300_listici_sredina

Sat koji brine

Naizgled još jedan luksuzni sat elegantnog dizajna, no riječ je o satu koji je puno više od toga...

Sve je više modnih brendova koji su okreću tzv. sporoj modi, odnosno onoj koja je usmjerena na odgovornost prema okolišu, a sve više je i takvih pokušaja kada je riječ o modnim dodacima. Jedan od njih svakako su i satovi. Ako tražite nešto bezvremensko i ekološki osviješteno, Solios ručni sat na solarni pogon mogao bi biti savršen spoj. Iako izgledom ne odskače od mnogih drugih luksuznih satova, Solios svakako u sebi nosi jednu posebnu poruku – onu prema važnosti očuvanja okoliša koja uključuje održivost. 

Sat su osmislili i proizveli sveučilišni prijatelji Samuel Leroux i Alexandre Desabrais, a Solios ima za cilj pozitivno utjecati na svijet. Strast prema satovima i okolišu inspirirala je Desabraisa i Lerouxa da istraže kako bi mogli kombinirati elegantan dizajn i održivost. Rezultat? Linija prekrasnih, minimalističkih satova koji rade na obnovljive izvore energije. “Sat na solarni pogon mogao bi spriječiti proizvodnju milijardu otrovnih baterija”, tvrde osnivači brenda. Umjesto stvaranja sata koji se oslanja na bateriju koju će neizbježno trebati zamijeniti ili održavati, Solios ima potpuno drugačiji sistem rada. Koristeći “nevidljivu” solarnu ploču postavljenu ispod brojčanika sata, Solios satovi jednostavno trebaju upiti malo sunčeve svjetlosti kako bi mogli raditi.

Mnogi će sada pomisliti kako ovaj sat mora biti na suncu 24/7 ne bi li radio, no ne brinite solarna ćelija sata ima šest mjeseci rezervirane snage nakon samo dva sata izlaganja svjetlu. Ali solarna energija nije jedina stvar koja Solios čini tako ekološki prihvatljivim. Kao prva tvrtka za satove s certifikatom B Corp, tim Soliosa radi kako bi osigurao da radnici, zajednica i okoliš rade ispravno. Osim korištenja održivih materijala kao što su certificirani reciklirani nehrđajući čelik i ekološki prihvatljiva veganska koža, Solios također ima program vraćanja proizvoda. Tako za svaki prodani sat Solios daje 50 dolara za zakladu Make A Wish. 

Solios također ima liniju satova za prašume. Naime, u partnerstvu s Rainforest Trustom, Solios vraća 10% svojih prihoda zakladi. Procjena na web stranici Soliosa kaže da bi svaki prodani sat mogao pomoći u obnavljanju otprilike 10 hektara prašume. “Dobro je poznato: prašume su pluća planeta. Ne smijemo gledati na krčenje šuma kao akciju bez posljedica. Nanošenje štete našim prašumama znači nanošenje štete svakom čovjeku na Zemlji. Moramo raditi ruku pod ruku, za dobrobit čovječanstva”, istaknuli su iz Soliosa. Sve ove sjajne prakse samo su početak za Solios. U nastojanju da se kontinuirano poboljšava, Solios se obvezuje da će do 2025. postati neto nula tvornica od unutarnjih i vanjskih emisija.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.