Malo je onih koji ne vole pire krumpir, ali isto tako je malo onih koji nisu svjesni da pire ima puno ugljikohidrata i kalorija.
Nakon ovog recepta, bit će puno onih koji će klasični pire krumpir zamjeniti jednom odličnom varijantom punom vlakana, kalcija i bjelančevina. Danas kuhamo pire od prosa, žitarice koja jednostavno nema mane.
Zdrava i lako probavljiva žitarica. To su dva epiteta koja proso mora dobiti na samom uvodu no on ne ostaje na samo dva epiteta. Visoka koncentracija biljnih vlakana i fitinske kiseline u zrnu prosa pomaže kod uklanjanja molekula lošeg kolesterola u krvi. Također, pomaže kod neredovite probave, zatvora i nadutosti što mu ponajviše daje prednost pred krumpirom.
Pire od prosa odličan je za makrobiotičare, vegane, sve one koji vole jesti zdravo i fino pa čak i za bebe. Kremasta varijanta pirea od žitarice nakon kuhanja se može pripremati kao “normalan” pire – s malo mlijeka ili vrhnja, ako tako volite.