223190116_804885483729214_5484231063765149995_n

Ovaj hotel za bicikle osvojit će jednako i bicikliste i ljubitelje prirode, a nosi i važnu poruku

GREEN_300_listici_sredina

Funkcionalno i stopljeno s prirodom

Kako bi potakli ljude na vožnju bicikala i ukinuli prometovanje po centru glavnog grada, Norvežani su osmislili hotel za bicikle koji se odlično stapa s okolnom prirodom. Na taj način svi oni koji nemaju gdje držati bicikle mogu ga ostaviti u hotelu, odnosno parkiralištu namijenjenom samo za njih.

Hoteli za ljude, životinje, gume, biljke, a od sada i za bicikle i to kako bi se u glavnom norveškom gradu smanjio broj automobila i omogućilo građanima što više pješačkih zona. Tako je arhitektonski ured na čelu s Don Lawrenceom isprojektirao održivi hotel za gradske bicikle koji izvana prekriven travom i cvijećem, a iznutra je pravo malo skladište za ljubimce na dva kotača. Hotel kako ga nazivaju može primiti od 50 do 70 bicikala koji mogu biti parkirani na nekoliko katova. Za prostor su korišteni održivi materijali pa tako zdanje podržava 20 drvenih greda, poredanih uzastopno, a neke se uzdižu iznad drugih kako bi omogućile prirodnom svjetlu da se filtrira u prostor ispod i istovremeno ograničava vanjsko svjetlo noću. ⁠

Izvana hotel Akersbakken Bicycle kako mu je ime izgleda kao produžetak s okolnom vegetacijom, sa zasijanom travom, grmljem i poljskim cvijećem koje raste izravno na krovu ovog parkirališta za bicikle. Ovaj je projekt rezultat težnji grada Osla da središte grada postane zona bez automobila. Djelujući prema tom cilju, grad je uklonio više od 700 parkirnih mjesta i umjesto njih povećao biciklističke staze. Uz ovakve projekte, stanovnici se više voze, ali parkiranje bicikala u gradskim stanovima zahtijeva transport bicikla uz i niz stepenice do pojedinačnih skladišnih jedinica, što ih na neki način odvraća od težnji za vožnjom bicikala. Ovim je hotelom cilj stvoriti pristupačno centralno parkiralište za sve koji nisu u mogućnosti skladištiti svoje bicikle na kraju radnog dana. Ulaganje u stvaranje gradskog središta prilagođenog biciklima i pješacima također je dovelo do stvaranja mirnog krajolika u kojem će stanovnici i posjetitelji moći uživati, pa je hotel za bicikle morao biti atraktivan i uklopiti se u cijelu priču koja je baš kao i uvijek u Skandinaviji zelena i održiva.

PHOTOS BY: Instagram, don-lawrence.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.