anton-lecock-FjC-DWSvYms-unsplash

Ovaj grad jedan je od najosvještenijih klimatskih gradova u Europi. Evo i zašto…

GREEN_300_listici_sredina

Biciklizam na prvom mjestu

Kao rezultat plana mobilnosti, u središtu grada nema gužve u prometu koja predstavlja problem većini gradova u Europi. Upravo zbog toga, ovaj zeleni belgijski grad mogao bi svima biti primjer kako provesti zelenu tranziciju i ostvariti ciljeve ugljične neutralnosti do 2050.

Povijesni grad Leuven u Belgiji postao je jedno od klimatski najosvještenijih destinacija u Europi. 2020. godine osvojio je nagradu za Europsku prijestolnicu inovacija, a osvojenu novčanu nagradu u iznosu od milijun eura ured gradonačelnika pametno ulaže kako bi Leuven postao ugljično neutralan do 2050. godine. “Vjerujemo da je Leuven spreman preuzeti važnu ulogu i postati jedan od najzelenijih i najbrižnijih gradova Europe”, rekao je gradonačelnik Mohamed Ridouani za Euronews.

Projekt Leuven2030  pokrenut je 2013. godine kako bi grad ispunio klimatske ciljeve.  Ovaj ambiciozan plan uključuje lokalna poduzeća, građanska tijela, znanstvenike i dobrotvorne organizacije, a svi su predani tome da grad učine zelenijim i čišćim za buduće generacije.

Kako bi postigli svoje ciljeve, izrađen je plan koji se sastoji od 12 koraka. Planovi uključuju rekonstrukciju 1000 domova godišnje i ulaganja u solarnu energiju. Socijalne organizacije i tvrtke za socijalno stanovanje također su uključene u odbor za provedbu planova kako bi se svima omogućio jednak pristup resursima.

Globalna kriza je na mnogo načina dodatno ubrzala zelene ambicije Leuvena. “To nas je natjeralo da brže provedemo nekoliko naših politika. Imali smo na umu da cijeli centar grada bude biciklistička zona”, kaže gradonačelnik Leuvena. Zbog zelene tranzicije, grad je proglašen jednom od najboljih europskih destinacija u 2022. od strane European Best Destinations (EBD) i EDEN mreže. EBD je Leuven nazvao ‘belgijskim čudom’ i proglasio ju ‘najinovativnijom destinacijom u Europi’.  

Leuven je biciklistički raj

Možda najuspješnija i najuočljivija zelena tranzicija u Leuvenu ipak je smanjenje broja automobila i to zahvaljujući izgradnji biciklističke infrastrukture i zabrani prometovanja motornim vozilima kroz centar grada. Kao rezultat toga Leuven je raj za bicikliste. Postao je jedini grad u Belgiji gdje je biciklizam preferirani način tranzita, iza kojeg se nalazi javni prijevoz, a tek onda prijevoz automobilom.  “Prije smo mogli svugdje ići automobilima i parkirati gotovo posvuda. Crkva je bila kružni tok i moglo se parkirati tik ispred gradske vijećnice, a pročelja zgrada bila su crna zbog ispušnih plinova”, kaže gradonačelnik.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.