Ovaj europski glavni grad postaje prvi na svijetu s javnim prijevozom bez emisija štetnih plinova

GREEN_300_listici_sredina

Potpuno električni sustav javnog prijevoza

Norveški glavni grad Oslo do 2030. godine ima za cilj postati ugljično neutralan, a ciljevi vladajućih su što prije elektrificirati javni prijevoz u potpunosti. Tako bi do 2024. Oslo trebao postati prvi glavni grad na svijetu koji svojim javnim prijevozom ne stvara štetne emisije CO2.

Sve više gradova u svijetu pa tako i u Europi svojim održivim projektima žele smanjiti emisiju stakleničkih plinova, a neki ju pokušavaju u potpunosti suzbiti. Vodeći među njima svakako je Oslo koji je na vrlo dobrom putu da postane prvi glavni grad na svijetu s potpuno električnim sustavom javnog prijevoza.

Glavni grad Norveške nada se da će postići ovaj cilj do kraja 2023. u sklopu svog cilja da do 2030. godine postane prvi svjetski grad bez emisija. Ovaj gradski plan podrazumijeva zamjenu gradskih autobusa na dizelsko gorivo s 450 električnih koji bi prometovali gradom.“Održavanje je jeftinije, jeftinije je i za operatere električnih autobusa. Sve u svemu, ovo je situacija u kojoj svi dobivaju”, kaže za strane medije Sirin Stav, dogradonačelnik Osla odgovoran za okoliš i promet. 

Kako tvrdi, na posljednjem gradskom natječaju e-autobusi su bili 5 posto jeftiniji od dizelskih ekvivalenta. Osim smanjiti štetne emisije, ovom je projektu cilj i smanjiti buku te poboljšati kvalitetu zraka u gradu. Oslo, grad od 700.000 stanovnika, već je elektrificirao većinu trajekata koji plove fjordom, a osim toga ima i razgranatu mrežu tramvaja i biciklističkih staza.

I dok se vlade i aktivisti pripremaju za sljedeći mjesec COP27 UN-ov klimatski samit u Egiptu, takav stav potiče druge gradove da slijede primjer Osla. Ingvild Roerholt, savjetnica za prometna pitanja u norveškoj ekološkoj skupini ZERO, kaže da uvođenje autobusa predstavlja važan korak naprijed za grad. “Međutim, važno je da Oslo u budućnosti osigura transparentnost u tome koliko je emisija povezano s proizvodnjom ovih trajekata i vozila”, zaključuje.

grad oslo

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.