Screenshot 2023-02-07 161047

Ovaj dokumentarac o braći koja spašavaju ptice naš je apsolutni favorit za Oscara!

GREEN_300_listici_sredina

Nas je oduševio

Jedan od ovogodišnjih filmova nominiranih za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca je priča o okolišu koja prikazuje predanost dva brata očuvanju divljih životinja dok rade na zaštiti važne vrste u Indiji.

Nema mnogo filmova koji se izravno bave klimatskim promjenama. Zato kada se jedan takav pojavi, obavezno ga želimo pogledati. “All That Breathes” očaravajući je dokumentarac koji je već osvojio nagrade na filmskim festivalima u Cannesu i Sundanceu, a sada je nominiran za prestižnog Oscara. Priča dolazi iz Indije, a prati razarajuće posljedice koje je izazvao čovjek i dvojicu braće koji pokušavaju na svoj način pridonijeti njihovom ublažavanju.

U Delhiju je zrak toliko onečišćen smogom da ptice doslovno padaju s neba. U prosincu 2022., Delhi je donio “zabranu onečišćenja”, privremeno zaustavljajući privatne građevinske projekte, korištenje dizelskih automobila i još mnogo toga. Problem smoga u Indiji također je prisilio škole na zatvaranje.

Smog čini nebo maglovitim i smanjuje vidljivost, a to uzrokuje da se ptice zabijaju u zgrade i zapetljaju u žice. Braća tada spašavaju takozvane crne zmajeve, popravljaju im krila, hrane ih i rehabilitiraju. Redatelj, Shaunak Sen, pronašao ih je nakon što je vidio pticu kako pada, zapitao se što će se s njom dogoditi i uputili su ga na njih. Oni vode malu radionicu u kojoj uzimaju ozlijeđene ptice (čak 28 odjednom u jednoj sceni) i brinu se za njih dok ne budu spremne ponovno odletjeti.

Ovo je vrlo inspirativan film. Braća još dok su bili dječaci od svoje majke naučili kako se brinuti za divlje životinje. Bore se da dobiju financijsku pomoć kako bi nastavili sa svojim hvalevrijednim radom, a tijekom snimanja filma (koje je trajalo tri godine) uspjeli su osnovati malu bolnicu za spašavanje divljih životinja.

Kako film kaže na kraju, oni ne mogu napustiti ove ptice jer “život je srodstvo. Svi smo mi zajednica zraka.” Isto se može reći i za ono što se događa oko njih. Kao muslimani žive u najsiromašnijem dijelu Delhija. Tamo često dolazi do demonstracija, nereda i ubojstava zbog diskriminirajućeg zakona koji je donijela indijska vlada. Ove dvije paralelne situacije rezultirale su sadržajno bogatim filmom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

PHOTOS BY: Dogwoof, HBO Max / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.