img0264

Ovaj crni medvjed snimio je stotine ‘selfija’ i postao internet zvijezda

GREEN_300_listici_sredina

Itekako zna pozirati

Medvjedi, poput nas, znaju da je nemoguće snimiti dobar selfie iz prvog pokušaja. Kao što je pokazao jedan medvjed u Coloradu, vjerojatno biste trebali snimiti 400 da biste bili sigurni.

Znatiželjnoj životinji u američkom Boulderu svidjela se naprava koju je postavio Odjel za otvorene prostore i planinske parkove (OSMP) kako bi saznali više o lokalnoj fauni. Među 580 fotografija snimljenih kamerom sredinom studenog, oko 400 njih bili su selfiji jednog posebno šarmantnog crnog medvjeda.

Poznat kao “selfie medvjed” nakon što je postao viralan na društvenim mrežama i u medijima, životinja je stala ispred kamere i zahvaljujući senzorima pokrenula snimanje fotografija. Većina životinja obično prolazi pored kamera za promatranje divljih životinja ne obraćajući puno pozornosti – ali ne i ovaj medvjed.

“U ovom slučaju, medvjed se posebno zainteresirao za jednu od naših kamera za promatranje divljih životinja i iskoristio priliku da snimi stotine selfija. Ove su nas fotografije nasmijale, a mislili smo da će i druge”, rekao je Phillip Yates, glasnogovornik OSMP-a za NBC News.

Na OSMP-ovom 46.000 hektara zemlje, devet kamera pomaže odjelu u praćenju lokalnih vrsta i na taj način ograničavaju prisutnosti osoblja u osjetljivim područjima. Kada životinja stane ispred jedne od kamera za divlje životinje, uređaj snima fotografiju. Nakon prve snimke, kamere mogu početi snimati video zapis u trajanju od 10 do 30 sekundi.

Osim crnih medvjeda, kamere su snimile i jelene, patke, planinske lavove, kojote i druge vrste. Kako bi se izbjeglo uznemiravanje noćnih životinja, kamere koriste infracrveno svjetlo za snimanje slika u mraku. Podaci prikupljeni ovim uređajima pomažu znanstvenicima u razumijevanju ponašanja divljih životinja i donošenju odluka o upravljanju.

“Ove kamere pomažu osoblju identificirati važna područja divljih životinja”, rekao je Will Keeley, viši ekolog divljih životinja za OSMP, u priopćenju. “Informacije koje prikupljamo od njih koriste se za preporuku mjera zaštite staništa kako bi se zaštitila osjetljiva prirodna područja.”

Odjel postavlja kamere za promatranje divljih životinja u područja s vidljivim znakovima aktivnosti, kao što su otisci stopala, kao i područja gdje divlje životinje mogu putovati, poput cestovnih podvožnjaka.

Crni medvjedi su jedina vrsta medvjeda koja živi u Coloradu, ali procjena veličine njihove populacije je izazovna, budući da su crni medvjedi ‘samotnjaci’, prema izvješću Colorado Parks and Wildlife iz 2015. godine. Odjel procjenjuje da u državi živi oko 17.000 do 20.000 crnih medvjeda, izvještava CNN.

Iako je očigledno da “selfie medvjed” itekako dobro zna pozirati i snimiti zavidno dobar selfie, ne zna se mnogo više o ovoj životinji. Shannon Aulabaugh, glasnogovornica OSMP-a, kaže da ne znaju je li riječ o mužjaku ili ženki “jer medvjed nije snimio takav selfie.”

PHOTOS BY: www.bouldercolorado.gov / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.