andy-holmes-i-7HDFvmI6E-unsplash

Ovaj čovjek izradio je više od 250.000 gnijezda kako bi vratio ptice u svoj grad

GREEN_300_listici_sredina

Podučava i druge

Dok se staništa ptica smanjuju, Rakesh Khatri je na misiji da gradi gnijezda i podučava druge kako da rade isto.

Rakesh Khatri, zeleni aktivist u glavnom gradu Indije, izgradio je više od 250.000 gnijezda u pokušaju da spasi vrapce, trud koji mu je priskrbio titulu “Nest man”, odnosno čovjek od gnijezda.

Khatri je rekao da se broj vrabaca, koji se obično nalaze u urbanim gradovima, smanjio u New Delhiju jer im novije zgrade s prozorima ne dopuštaju da grade gnijezda. “Većina otvorenih prostora je betonirana, drveće i grmlje je nestalo, a moderne kuće nisu prikladne da vrapci grade gnijezda”, rekao je za tamošnje medije. “Dakle, važno je raditi na njihovom spašavanju.”

​​​​​​​Dokumentarni filmski redatelj po profesiji, Khatri se prije više od dva desetljeća posvetio okolišu. Ovaj 60-godišnjak, koji podučava djecu i starije kako napraviti gnijezda, uvršten je u Limca Book of Records, knjigu svjetskih rekorda koju drže Indijci, a primio je i druga priznanja kao što je Međunarodna nagrada Zelena jabuka od strane UK House of Commons u 2013.

Prema Khatriju, organizirao je više od 3500 radionica za podizanje svijesti o okolišu diljem zemlje, naučivši najmanje milijun djece kako izgraditi skloništa za ptice.

Godine 2012. osnovao je zakladu Eco Roots koja potiče djecu i mlade na brigu o okolišu. Također radi na podizanju svijesti o e-otpadu i klimatskim promjenama te organizira izlete u prirodu.

Nedostatak pjeva ptica

Sve je počelo kada je u svom domu u Old Delhiju primijetio da nema veselog ptičjeg pjeva vrabaca. Shvatio je da rast urbanizacije i promjenjivi životni stilovi stanovnika imaju duboke učinke na prirodne ekosustave. “Kao dijete vidio sam vrapce kako se gnijezde u visokim kutovima soba, razvodnim pločama i prozorskim oknima. Odrastao sam pazeći i štiteći ih”, rekao je.

Khatri je tada odlučila posvetiti više vremena gradnji gnijezda kako bi vratio slatko cvrkutanje vrabaca. Njegovo putovanje, međutim, nije bilo lako jer u početku umjetne kućice za ptice nisu bile od koristi. No, nije odustajao. “Nastavio sam pokušavati sve dok nisam uspio pomoću bambusovih štapića”, rekao je. “Postavio sam gnijezda u različitim dijelovima svoje kolonije i kada su prvi vrapci našli utočište, bio sam oduševljen i ohrabren da nastavim.”

Ubrzo je sam naučio kako napraviti gnijezda za 40 vrsta ptica i počeo ih postavljati na balkone i krovove kuća i druga prikladna mjesta. Khatri izrađuje gnijezda od jute, plastičnog otpada i drugog materijala, kao i drvene kućice za ptice, tako da se mogu postaviti izvan betonskih konstrukcija u urbanim prostorima.

“Nema većeg blagoslova od izgradnje doma za vrapca čiji je dom uništio čovjek”, kaže Khatri. “Mi trebamo prirodu, ali priroda ne treba nas. Ako želimo živjeti i biti sretni, onda moramo surađivati s prirodom jer nas ona najviše podržava.”ž

PHOTOS BY: Rakesh Khatri / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.