150410673_467041687761432_7852493274428560_n

Ova tvrtka od štapića za jelo izrađuje unikatan namještaj

GREEN_300_listici_sredina

Održiva tvrtka namještaja

Ploče za sjeckanje, police, domine, navlake za stepenište samo su neki od proizvoda koje kanadska tvrtka proizvodi od štapića za jelo. Iako se na prvu ne čine kao veli problem kad je o otpadu riječ, baš kao i drugi jednokratni pribor, tako i štapići za jelo dosegnu dnevno pozamašnu brojku u gradovima u kojima se konzumira azijska kuhinja. Na sreću, Chop Value ima rješenje.

Možda na prvu nikad nismo razmišljali o otpadu kojeg svakodnevno čine i štapići za jelo, no u državama gdje se često konzumira azijska kuhinja, ovaj pribor uz plastični, čini veliki udio smeća u kontejnerima što od restorana, što od dostave. Primjerice, samo u Vancouveru ljudi bacaju 100.000 štapića svaki dan. I to govorimo samo o jednom gradu. Itekako poražavajući rezultati bili bi da tome pridodamo sve gradove svijeta u kojima je ova ukusna prehrana svakodnevica. No, u koštac se s tim problemom uhvatila lokalna kanadska tvrtka Chop Value iz Vancouvera koja je pronašla jedinstveni način da štapiće za jelo ponovno iskoristi kao sirovinu za namještaj.

Cijela priča započinje vozačima koji tjedno vozeći se od lokacije do lokacije sakupljaju rabljene štapiće iz čak 300 lokalnih restorana. Restorani pak štapiće sakupljaju u za to predviđene kante, što vozačima olakšava razvrstavanje i prikupljanje. “Prije pandemije znalo se skupiti preko 300 kilograma štapića za jelo na dan, danas je oko 150 kilograma”, izjavio je Jason Gong jedan od vozača sakupljača. Kad štapići dođu u tvornicu, radnici koriste jednostavan postupak sortiranja kako bi uredno složili štapiće što ih čini lakšim za rukovanje i obradu. Nakon što ih se premaže smolom i dezinficira, tim radnika odmjerava određene količine prije nego što krenu prema hidrauličkoj preši gdje se stisnu u oblik.

Sva sirovina u vidu štapića za jelo u potpunosti je besplatna za ovu održivu tvrtku namještaja jer vlasnici restorana ne žele potraživati nikakva financijska sredstva za nešto što bi ionako završilo na otpadu. “Ovako to bude reciklirano i iskorišteno za nove stvari i to je genijalno”, otkrio je jedan vlasnik restorana.
Od jednoličnog oblika pločica koje su produkt prešanja, tvrtka tada može izrađivati sve vrste namještaja, ploče za sjeckanje, pa čak i setove domina. Njima je u mašti i dizajnu samo nebo granica. “U našu malu kreativnu tvornici može proviriti bilo tko. Obrađujemo i narudžbu po narudžbi, što je rezultiralo vrlo jedinstvenim komadima namještaja”, izjavljuje vlasnik tvrtke Felix Bock.

Ovakva tvrtka samo je dokaz da sve ono što završi na otpadu, ne mora nužno biti otpad već sirovina za nešto mnogo veće. “Nadam se da će Chop Value biti poticaj mnogima u smanjenju otpada. Te da idući put kad sjednu na neku klupicu ili ostave knjigu na policu razmisle da su možda time nekada upravo jeli svoju večeru.”, tvrdi vlasnik. Rezultat je ponovna upotreba preko milijun štapića unazad par godina, a sad zamislite da takav projekt predstavite u Kini gdje toliko njih završi u kantama svakodnevno.

PHOTOS BY: Instagram @chopvalue / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.