richard-brutyo-Sg3XwuEpybU-unsplash

Ova nova aplikacija mogla bi pomoći svima koji su izgubili svoje ljubimce

GREEN_300_listici_sredina

Skenira otisak nosa!

Tim sa Sveučilišta Yonsei usavršio je program s 99 posto točnosti u podudaranju otiska nosa kućnog ljubimca.

Poput otiska prstiju kod čovjeka, svi psi imaju potpuno jedinstvene otiske nosa! No, zanimljivo je da postoji aplikacija za identifikaciju svakog ljubimca.

Naime, južnokorejski startup razvio je aplikaciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji koja skenira otisak nosa vašeg psa i stavlja ga u bazu podataka kojoj svatko može pristupiti kako bi identificirao vlasnika izgubljenog psa.

Ispostavilo se da su otisci nosa psa jednako individualni kao i otisak ljudskog palca, a prednost njegove upotrebe za identifikaciju izgubljenog psa u odnosu na mikročip je ta što nitko nema skener mikročipa u svojoj kući.

Nedostatci mikročipova

Svatko tko je izgubio svog ljubimca zna kakav strah osjeća pri pomisli da ih možda više nikada neće vidjeti. Oznake na ogrlici kao i mikročipovi mogu biti jedan od načina da se životinje ponovno povežu sa svojim vlasnicima. Međutim, oznake i ogrlice mogu otpasti, a mikročipovi ne mogu se tako brzo i jednostavno očitati.

Tim sa Sveučilišta Yonsei usavršio je svoju umjetnu inteligenciju s 99 posto točnosti, koju su sada besplatno objavili putem aplikacije Petnow na tržištima u Južnoj Koreji, Španjolskoj i SAD-u.

Kako funkcionira aplikacija?

Vlasnici kućnih ljubimaca registriraju otisak nosa svog psa fotografiranjem svojim pametnim telefonom. Vlasnici mačaka također imaju sreće jer algoritam može identificirati mačke po cijelom licu, a ne samo po nosu.

Nakon toga, fotografija se pohranjuje u Petnow bazu podataka. Svatko, uključujući i one koji bi mogli naići na izgubljenu životinju, može snimiti njen nos ili lice i vidjeti podudara li se s onim u aplikaciji, koja ujedno pruža kontakt podatke vlasnika. Na taj način automatski bi se smanjio broj lutalica na ulicama, a tužni vlasnici pronašli bi svoje ljubimce.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.