169949141_2824389234545273_5509638399050212528_n

Ova nekadašnja rudarska regija sada ima status svjetske baštine

GREEN_300_listici_sredina

Obnova devastirane prirode

Rudarska regija Nord Pas De Calais nekada je opskrbljivala Francusku ugljenom, a danas je uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Regija na sjeveru Francuske, Nord Pas De Calais, gotovo tri stoljeća bila je simbol razaranja. Crne stožaste planine koje se uzdižu iz ravnog krajolika posljedica su ljudskih aktivnosti i podsjetnik su na ekološku i na gospodarsku katastrofu. Danas brda troske simboliziraju zdrav krajolik te nam pokazuju kako možemo oporaviti uništenu prirodu i revitalizirati gospodarstvo.

Ovaj rudnik opskrbljivao je ugljenom polovicu Francuske od 1940. do 1960. i velikim je dijelom zaslužan za obnovu zemlje nakon Drugog svjetskog rata, a od 1720. do 1990. godine izvađeno je gotovo 2,4 milijarde tona ugljena. Zatvaranje rudnika izazvalo je katastrofalan ekonomski kolaps koji je rezultirao visokom stopom nezaposlenosti i siromaštvom.

“Terile su danas dijelovi prirode u ovom visoko industrijaliziranom i urbaniziranom području”, objašnjava Frédéric Rivet, prirodoslovac i rendžer u Terril des Argales. Kaže kako toplina tla privlači rijetke vrste flore i faune koja prije nije bila ovdje i koja se obično može naći uz morsku obalu.

Terile su danas postale zelene oaze ove regije. Planinari uživaju u panoramskim prizorima s vrhova najvećih europskih gomila troske, trkači treniraju na “paklenim stubama” na stazi Arena Terril, biciklisti kruže oko jezera na Terril des Argales, skijaši se zimi spuštaju s vrha umjetne skijaške staze, a sportska igrališta otvorena su za lokalno stanovništvo i posjetitelje.

Na troskama danas rastu i vinogradi, a grožđe sorte chardonnay bere se ručno. Nekadašnja lokacija za vađenje ugljena poznata kao Baza 11/19, sada služi kao turistička atrakcija, glazbeno središte i središte održivog razvoja. Neke od aktivnosti koje organiziraju su: tečaj likovne terapije, seansa meditacije i pješačenje uz izlazak sunca s doručkom.

“Helikopteri su letjeli i bacali sjeme kako bi prikrili ono što se smatralo ružnim crnim brdima”, govori Jeremie Le Sage, vodič turističke agencije Eden 62, za National Geographic. UNESCO je 2012. godine ovom rudarskom bazenu dodijelio status svjetske baštine, prepoznavši ga kao živi i razvijajući se kulturni krajolik koji simbolizira europsku industrijsku povijest. Zloglasne crne planine odjednom su dobile isti status kao i piramide u Gizi.

PHOTOS BY: Instagram @pas_de_calais_tourisme / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.