beach-g245f995f7_1920

Ova godina bit će rekordno najtoplija

GREEN_300_listici_sredina

Pokazuju podatci

Prošlogodišnje ljeto bilo je četvrto najtoplije ljeto u povijesti jer su temperature po prvi put probile granicu od 40 stupnjeva Celzijevih. Već ove godine, Veliku Britaniju čeka novi rekord.

Ova će godina izgleda biti najtoplija godina ikad zabilježena u Velikoj Britaniji. Privremeni su to podatci Met Officea, britanske meteorološke organizacije. Brojke pokazuju da je svaki mjesec u protekloj godini bio topliji od prosjeka, s izuzetkom prosinca kada je Velika Britanija doživjela značajnije zahlađenje.

Ove godine Britance očekuje prosječna godišnja temperatura koja će nadmašiti rekord svih vremena: 9,88 stupnjeva Celzijevih, postavljen 2014. godine. Ove privremene brojke u skladu su sa “stvarnim učincima koje očekujemo kao rezultat klimatskih promjena koje su nastale zbog ljudi, poručio je za BBC Mark McCarthy, viši znanstvenik za klimu u Uredu za meteorologiju.

“Iako to ne znači da će svaka godina biti najtoplija ikada zabilježena, klimatske promjene nastavljaju povećavati šanse za sve toplije godine u narednim desetljećima”, objasnio je. Protekle je godine Veliku Britaniju pogodio ekstreman val vrućine. Tada je Met Office izdao prvo crveno upozorenje za ekstremne vrućine. Bilo je to, kako je izvijestio meteorološki ured, četvrto najtoplije ljeto u povijesti jer su temperature po prvi put probile granicu od 40 stupnjeva Celzijevih. Već ove godine, čeka ih novi rekord.

“Kao što smo vidjeli u prva dva tjedna prosinca, naša je klima još uvijek podložna značajnim hladnoćama tijekom zimske sezone, ali naši podaci promatranja pokazuju da su one općenito postale rjeđe i manje oštre kako se naša klima zagrijava”, dodao je McCarthy.

PHOTOS BY: Pixabay, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.