andriyko-podilnyk-WVbVM99EsTs-unsplash

Ova europska zemlja za svako rođeno dijete posadi stablo u Ugandi

GREEN_300_listici_sredina

Posađeno 15 milijuna stabala u tri godine

Od 2008. godine Wales s ponosom može reći kako za svako rođeno dijete zasadi stablo. Nakon nekoliko godina sadnju su proširili na Ugandu, a u svega tri godine tamo je posađeno 15 milijuna stabala ne bi li se pomogla vratiti bioraznolikost u tu afričku državu.

Prošlo je 13 godina otkako je Wales započeo jedinstvenu i hvalevrijednu inicijativu. Naime, projekt Size of Wales od 2008. godine sadi drveće za svako rođeno ili usvojeno dijete i to u zemlji koja je od Walesa udaljena gotovo 10 tisuća kilometara – Ugandi. U samo tri godine tamo je zasađeno nevjerojatnih 15 milijuna stabala. Inicijativa se isprva držala samo lokalno u području Walesa, ali kroz godine, čelni ljudi projekta proširili su velikodušnu sadnju na Ugandu koja trenutno broji gotovo 45 milijuna stanovnika.

Većina stabala zasađena je u gradu Mbale koje je poznato po svojoj brdovitosti i nekoć je bilo bogato bioraznolikošću. Procedura sadnje je vrlo jednostavna. Svaki put kad se rodi dijete u Walesu, sade se dva stabla – jedno kod kuće i jedno u Mbalama. Zatim svaka beba dobiva certifikat od recikliranog papira kao dokaz ovog nevjerojatnog ekološkog podviga. U Walesu Ured za nacionalnu statistiku prati statistiku novorođenčadi i posvojenja kako bi se osiguralo da su ciljevi dobrotvorne organizacije točni. Zatim se djeci šalje pismo i potvrda o dobrodošlici da u budućnosti posjete mjesto u šumi gdje je posađeno njihovo drvo. Ovakva akcija dovela je do toga da su u Ugandi u samo tri godine posađeneimilijuni stabala, a time se bore protiv burne povijesti krčenja šuma u podsaharskoj zemlji.

Područje veličine Walesa” mjerna je jedinica koja se često koristi za razumijevanje utjecaja krčenja šuma na globalnu zajednicu tamošnje zemlje. To je lakši način za uhvatiti u koštac s potencijalnom ozbiljnošću štetnosti, umjesto da govorite u složenim matematičkim jedinicama koje često ne ilustriraju postojeći problem. Prema BBC -u, veličina Walesa jednaka je uništenju koje bi asteroid mogao izazvati ako udari u zemlju, ili procijenjenom području udara nuklearne bombe. “Ljudima općenito lakše je cijeniti veličinu zemljopisnih obilježja kada su povezana s drugim poznatim značajkama, nego kad su predstavljeni u jedinicama od, recimo, kvadratnih kilometara”, objašnjava profesor Adrian Luckman, koji predaje na Sveučilištu Swansea u Walesu.

Afrički kontinent često je nedovoljno zastupljen kada su u pitanju ekološka pitanja, a Uganda nije iznimka. Dobrotvorna organizacija iz Walesa usmjerila je na Ugandu iz više razloga. Ono što je najvažnije, između 1990. i 2010. godine, zemlja je izgubila 31 posto šumskog pokrivača; pad s 5 milijuna hektara na 3,6 milijuna hektara i to sve zbog ljudskih intervencija i katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama. Ugandska trgovina sječom također je uvelike kriva za to, jer se vjeruje da je više od 80 posto trgovine drvom ilegalno i na kraju se krijumčari u druge zemlje diljem kontinenta, unatoč nekoliko zakonskih okvira za sprječavanje ove prakse. Ovaj projekt zasađivanja poprimio je sada već velike razmjere koji bi svakako mogli poslužiti kao primjer neki sličnim inicijativama u budućnosti.

PHOTOS BY: Unsplash, size_of_wales Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.