Ova europska država gradi 75 kilometara dugi zeleni zid oko svog glavnog grada

GREEN_300_listici_sredina

Pola milijuna stabala za svježi zrak

Kako bi se što ranije primili u koštac s klimatskim promjenama, madridske vlasti počet će graditi zeleni zid oko svog grada, odnosno 75 kilometara dugu šumu u kojoj će biti zasađeno pola milijuna stabala.

Kako bi krenuli u borbu protiv klimatskih promjena, čelne madridske vlasti započele su gradnju zelenog zida oko grada ne bi li time pridonijeli svježem i čišćem zraku za sve svoje građane. Tako će nova šuma u Madridu biti velika 75 kilometara i u njoj će biti zasađeno oko pola milijuna stabala. “Ono što želimo učiniti je poboljšati kvalitetu zraka u cijelom gradu. Treba se boriti protiv otoka topline koji se događa unutar grada, apsorbirati emisije staklenika koje stvara Madrid i ujedno povezati sve postojeće šumske dijelove koje već postoje u gradu”, kaže Mariano Fuentes, madridski vijećnik za okoliš i urbani razvoj.

U projektu će se također koristiti zapuštena mjesta koja se nalaze između cesta i zgrada kako bi se apsorbiralo 175.000 tona CO2 godišnje. Kad se završi gradnja, madridski zeleni zid bit će šuma autohtonog drveća koje može apsorbirati CO2, ali i toplinu koju stvaraju ljudske aktivnosti u gradu. Treba dodati kako su  temperature pod sjenom ovih stabala 2 stupnja niže od ostatka grada što je svakako nezanemarivo.

Madridska urbana šuma dio je projekta od 360 stupnjeva koji ima za cilj učiniti gradove ekološki prihvatljivijima, tako da se u krug oko glavnog grada zasadi što više zelenih površina i time se kako kaže Fuentes, ujedno i ograniči korištenje motornih vozila. “To mora biti globalna strategija. Ne radi se samo o automobilima, već i o strategiji pješačenja, stvaranju ekoloških koridora u svakom okrugu, a ponajviše kako bi se građani uključili u ovu novu zelenu kulturu jer neophodno je da se svaki grad suoči s bliskom budućnosti u što boljim uvjetima”, dodao je Mariano Fuentes.

Arhitekt i savjetnik gradskog vijeća Daniel González tvrdi kako to neće biti park, već je plan da se koristi vrlo mala količina vode i da se zasade autohtona stabla. “Ovako veliku infrastrukturu treba očuvati uz minimalne napore kako bi s vremenom mogla biti održiva”, istaknuo je savjetnik.

Od ograničavanja prometa do promicanja biciklizma i javnog prijevoza do sadnje više drveća ili traženja održivih izvora energije, gradovi širom svijeta već su započeli svoju transformaciju jer klimatske promjene će se snažno odraziti na urbane sredine, stoga je itekako poželjno ozbiljno raditi na tome.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.