nathan-hobbs-qmWqUl8Uvsc-unsplash

Ova će država prva u svijetu imati električne avione

GREEN_300_listici_sredina

Hibridni, zeleni prijevoz

Iz novozelandske avio kompanije priopćili su da su se udružili s četiri proizvođača zrakoplova kako bi do 2026. godine razvili demonstracijske letove s nultom emisijom, koristeći električne, vodikove i hibridne tehnologije.

Novozelandska avio kompanija Air New Zealand potpisala je pismo namjere za kupnju 23 električna zrakoplova “Alice“. Oni bi se trebali koristiti za teretne i putničke usluge na kratkim relacijama preko brojnih otoka Aotearoa. Prvi je ovo korak u planu spomenute aviokompanije da osigura letove s nultom emisijom do 2026. godine. Kako je ranije izvijestio Reuters, surađivat će s četiri proizvođača zrakoplova koji koriste električne, vodikove i hibridne, zelene tehnologije. Riječ je o tvrtkama s Eviation, Beta, VoltAero i Cranfield Aerospace.

“Alice s devet sjedala prvi je potpuno električni putnički zrakoplov koji se dokazao u letenju i obećava početak nove ere bezugljičnog, isplativog i praktičnog zrakoplovstva”, piše jedna od tvrtki. Na stranicama se navodi da letjelicu pokreću “ dvije električne propulzijske jedinice koje je razvio magniX, svjetski lider u industriji električnih propulzijskih sustava provjerenih u letovima“. Osim toga, stoji da ovaj avion košta znatno manje za rad po satu leta u usporedbi s lakim mlaznim zrakoplovima.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.