maku-kuma-67y0rGouEEY-unsplash

Otvorili banku za riblju spermu: ‘Borimo se protiv klimatskih promjena’

GREEN_300_listici_sredina

Održivo?

U posljednjih nekoliko godina, zbog porasta temperature oceana, došlo je do masovnog uginuća riba, a ova je tvrtka ponudila banku sperme kao rješenje.

Tvrtka za akvakulturu gradi banku za smrznutu riblju spermu kako bi uzgojili ribu otpornu na klimatske promjene. Cilj im je uzgojiti ribu koja će biti otpornija na toplinu vode koja se zagrijava uslijed globalnog zatopljenja. U posljednjih nekoliko godina, zbog porasta temperature oceana, došlo je do masovnog uginuća riba, a ova je tvrtka ponudila banku sperme kao rješenje. Prikupili su dovoljno uzoraka za gotovo četiri milijuna jajnih stanica koje su zamrznuli u tekući dušik.

Riječ je o najvećem proizvođaču lososa u Tasmaniji, čija koordinatorica Petuna Zoey Ngui, kaže da je ovo projekt koji pomaže u borbi protiv klimatskih promjena. “Temperature vode rastu svake godine, pa se moramo pobrinuti da ribe mogu preživjeti u ovim teškim uvjetima”, rekla je, prenosi ABC News.

Kako je navela Ngui, losos koji je do sada bio uzgajan u Tasmaniji bio je jedinstven na svijetu upravo zbog tolerancije na temperature do 22 stupnja Celzijusa, za razliku od drugih vrsta. “No temperature su premašile te razine, što je rezultiralo katastrofom. Uzgojem riba otpornijih na toplinu, smanjujete stopu smrtnosti i one će biti sretnije”, dodala je. Iz ove tvrtke smatraju da ne postoji mogućnost da kontroliramo temperaturu vode, ali da je moguće kontrolirati kakva će se riba staviti u ocean, ali ističu da je riječ o projektu koji će funkcionirati kao polica osiguranja.

Naime, koristit će se samo u slučaju ako se njihovim zalihama riba nešto dogodi. Generalna direktorica tvrtke, Depha Miedecke rekla je da se na ovaj način mogu pratiti i drugi čimbenici kod riba. “Možemo prilagoditi program hranjenja. Možemo se pobrinuti da naše ribe imaju zdravo srce, da nemaju previše težine na sebi. To je kao da ih pripremate za maraton”, rekla je.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.