christian-lue-7dEyTJ7-8os-unsplash

Otvoreno pismo 10 gradonačelnika iz cijele Europe o paketu “Fit for 55”

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Veliki izazov

Europska komisija u srijedu 14. lipnja predstavlja paket “Fit for 55”, ključan element plana koji predviđa ugljičnu neutralnost do 2050. Gradonačelnici su u pismu objasnili što žele postići paketom.

Europsko novo i revidirano klimatsko zakonodavstvo mora omogućiti gradovima da postignu klimatsku neutralnost do sredine stoljeća, uključujući poticanje veće obnove zgrada i pokretanjem tranzicije na čistu energiju, pišu europski gradonačelnici.

Sljedeće otvoreno pismo potpisuje 10 gradonačelnika iz cijele Europe (cjeloviti popis na dnu).

Novi cilj EU-a za smanjenje emisija za 55% do 2030. – i cilj klimatske neutralnosti do 2050. – ugrađen u prvi europski klimatski zakon, predstavljaju pozitivan i ohrabrujući korak prema Europi koja postaje prvi klimatski neutralni kontinent. Sada je neophodno da zakonodavstvo Fit for 55 podržava zeleni i pravedni oporavak i pomaže u proširivanju dokazanih rješenja u isporuci zelenije i pravednije budućnosti.
Kao gradonačelnici europskih gradova, svi smo na pragu klimatskih promjena, a protekla je godina također pokazala koliko su naše gradske vlade kritične prema upravljanju jednako egzistencijalnim prijetnjama, poput pandemije COVID-19. Unatoč ovom neviđenom izazovu, nastavili smo djelovati na našim klimatskim ciljevima i na pružanju kritičnih sektorskih promjena koje su nam potrebne, a za koje se nadamo da mogu nadahnuti paket. Okupili smo se da predstavimo paket “Fit for 55” koji je pogodan za gradove i omogućava razvoj kompaktnih, zelenih i inkluzivnih gradova. Paket prikladan za gradove mora biti ambiciozan. Predlažemo da se EU podudara s razinom ambicije da gradovi pioniraju na terenu; suradnički, tražimo da EU i sve države članice od gradova naprave ključne partnere u borbi protiv klimatskih promjena; i samo kako bi se osiguralo da prijelaz u klimatski neutralnu Europu stvori dobra, zelena radna mjesta i jednako koristi svim građanima.


Potreban nam je zakon koji će pomoći u postizanju ciljeva Europskog zelenog sporazuma. Konkretno, trebala bi težiti postizanju sljedećih ishoda:

  1. Mobilnost: povisiti ciljeve smanjenja CO2 za cestovna vozila kako bi se uskladili s putevima koji su u skladu s EU 2050 neto-nula emisija i postupno ukidati nove benzinske i dizelske automobile što je prije moguće, a najkasnije do 2035. Osigurati da se alternativna goriva i infrastruktura za punjenje koriste u skladu s prioritetima gradova, udovoljavajući potrebama svih korisnika gradskih cesta. Omogućiti i poticati gradove da stvore put kroz područja s nula emisija promičući modalni pomak i prijelaz na vozila s nula emisija.
  2. Zgrade: stvoriti prave uvjete koji će omogućiti da nove zgrade rade na nuli do 2030. godine, a sve zgrade do 2050. godine povećanjem stope obnove. To zahtijeva otključavanje ulaganja za sve vrste zgrada (javnu, trgovačku, stambenu, baštinsku i socijalnu infrastrukturu) i rješavanje kvalitete obnove, uključujući duboke ili etapne obnove. Revizija Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) trebala bi utrti put financiranju koje naglašava i podržava cjeloživotni ciklus građevinskog sektora.
  3. Čista energija: omogućiti prijelaz na decentralizirane, digitalizirane, demokratizirane i potpuno dekarbonizirane električne mreže s ulaganjima usmjerenim na masovno proširivanje obnovljivih kapaciteta, postupnim ukidanjem neosigurane imovine ugljena i plina s jasnim vremenskim rokovima i privremenim mjerama te stavljanje grijanja i hlađenja na put do pune dekarbonizacije do 2050., uključujući elektrifikaciju.
  4. Pravedna tranzicija: klimatska neutralnost mora se postići pravednom tranzicijom i rješavanjem energetskog siromaštva. Ambiciozniji ciljevi zahtijevat će nove vještine i obuku te stvoriti kvalitetna lokalna radna mjesta. Ali ranjive skupine i energetski siromašna kućanstva treba podržati izravnim subvencijama i alternativnim mjerama.
  5. Cijene ugljika: proširenje sustava trgovanja emisijama na građevinski i transportni sektor mora se kombinirati s čvrstim mjerama kako bi se zaštitile najugroženije skupine od bilo kakvih negativnih utjecaja povezanih s, na primjer, životnim troškovima. Budući prihodi od cijena ugljika trebaju biti namijenjeni za potporu klimatskim akcijama i pravednoj tranziciji u svim europskim gradovima.

Svojom predanošću stvaranju zelenije, zdravije i inkluzivnije budućnosti za svoje stanovnike, gradovi već poduzimaju mjere na gore navedenom i isporučuju bolju kvalitetu zraka i hrane, poboljšavajući stope recikliranja, smanjujući otpad i rješavajući nejednakosti u svojim gradovima. Ove akcije ne samo da ih vode na put ka klimatskoj neutralnosti, već i pokreću zeleni i pravedni oporavak od COVID-19, uključujući stvaranje milijuna kvalitetnih zelenih radnih mjesta. Kako bi se osiguralo da oporavak bude zelen i pravedan, potrebna je veća suradnja između nacionalnih i lokalnih vlasti kako bi se proširila rješenja, posebno kao dio nacionalnih planova oporavka i kako bi se osiguralo da ulaganja odgovaraju potrebama gradova u razdoblju potrošnje 2021.-27. I političke reforme i investicije bit će ključne za postizanje cilja smanjenja emisija od 55% do 2030. godine. Paket “Fit for 55” može stvoriti ili slomiti klimatske ambicije EU-a i potaknuti zeleni i pravedni oporavak. Osiguravanjem da gradovi igraju značajnu ulogu u ovom kritičnom vremenu i korištenjem njihovog znanja i stručnosti, klimatska politika EU-a postat će održivija, uključiva i otpornija.

Spremni smo surađivati s vama kako bismo zajednički osmislili zelenu, zdravu i klimatski sigurnu budućnost Europe.

Potpisali:

Ahmed Aboutaleb, gradonačelnik Rotterdama,

Kostas Bakoyannis, gradonačelnik Atene,

Philippe Close, gradonačelnik grada Bruxellesa,

Ada Colau, gradonačelnica Barcelone,

Gergely Karácsony, gradonačelnik Budimpešte,

Anna König Jerlmyr, gradonačelnica Stockholma,

Fernando Medina, gradonačelnik Lisabona,

Virginia Raggi, gradonačelnica Rima,

Giuseppe Sala, gradonačelnik Milana,

Dr. Eckart Würzner, lord gradonačelnik Heidelberga

Izvor: www.euractiv.com

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.