markus-spiske-1S0-pHmQ-TY-unsplash

Otvorena gradska šuma za djecu: U njoj najmlađi sade drveće, održavaju nastavu i kampiraju

GREEN_300_listici_sredina

Osviještenost od malih nogu

Već je opće poznata stvar kako Skandinavci itekako brinu o okolišu, a te navike usađuju djeci od malih nogu. Novi projekt je dječja šuma u Danskoj u kojoj su ovih dana djeca posadila na tisuće stabala kako bi se u njoj mogla igrati, kampirati i imati edukacije.

Da o šumama mogu brinuti i djeca svjedoči i jedna nedavno otvorena u Danskoj. Naime, tamošnje vlasti u suradnji između općine Aarhus i danske organizacije “Plant a Tree” prije nekoliko dana predstavile su dječju šumu u kojoj djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi imaju prilike saditi stabla i brinuti o njima. Čak 400 djece iz različitih osnovnih razreda kao i oni iz vrtića u općini Aarhusovih ovih su dana posadili prva stabla kako bi se otvoreni brežuljkasti krajolik u Ajstrupu pretvorio u buduću divlju šumu.

S 40.000 novozasađenih stabala na obalnom mjestu Ajstrup u istočnom Jutlandu, školska šuma bit će glavni projekt za proširenje školskih šuma u Danskoj koja će rasti i razvijati se i postati mjesto gdje će učenici moći ići na školske izlete i kampiranje. Tijekom tih izleta plan je djecu naučiti osnovne vještine koje će im omogućiti život i opstanak u prirodi. Točnije, naučit će zapaliti vatru, snaći se bez korištenja kompasa ili GPS-a, brati jestive biljke i još mnogo toga korisnog, a davno zaboravljeno. “Djeca su budući ambasadori prirode i izlet u divljinu može im pomoći da shvate sve vrijednosti i resurse koje priroda ima. Nadamo se da će dobra iskustva u prirodi motivirati djecu da se dobro brinu o njoj”, kaže Jens Døssing, nacionalni predsjednik “Plan a Tree”, koji je pomogao u koordinaciji donacija i suradnje u vezi sa stvaranjem Dječje šume.

Dječja šuma potencijalno može dobiti ukupnu površinu od 20 hektara. Kroz područje će prolaziti samo jedan šumski i jedan očišćeni put, a na posjetiteljima šume bit će da se sami probiju kroz šumu, u kojoj će biti dopušteno da sve raste na divlje. Kada će šuma biti potpuno razvijena ovisi o podršci škola koje će se uključiti u ovaj hvalevrijedan projekt.

PHOTOS BY: Unsplash, cfmoller.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.