axp-photography-Nec-Mwm47uY-unsplash

Otvoren jedan od najvećih festivala cvijeća: 7 milijuna posađenih tulipana ostavljaju bez daha

GREEN_300_listici_sredina

Tulipanski raj na Zemlji

Dobro došli u tulipanski raj na Zemlji! Ovako bismo otprilike mogli opisati festival cvijeća u Keukenhofu. U 2 mjeseca koliko je otvoren, ovaj legendarni nizozemski festival cvijeća posjeti više od milijun turista, a za tu prigodu vrtlari posade i do 7 milijuna lukovica cvijeća.

Svi ljubitelji tulipana napokon će doći na svoje, još ako volite putovati, Nizozemska je odgovor za vas. Razlog? Otvoren je jedan od najljepših i najvećih festivala cvijeća. Legendarni Keukenhof bit će otvoren od danas, 23. ožujka pa sve do 14. svibnja. Park se prostire se na površini od 79 hektara i oko i u njemu se posadi više od sedam milijuna lukovica cvijeća godišnje.

Mnoštvo sadržaja na otvorenom

Keukenhof je nadaleko poznat po svojim tulipanima, a ima i brojno drugo cvijeće, uključujući zumbule, narcise, ljiljane, ruže, karanfile i perunike. Svaki tjedan ovo posađeno cvijeće u južnoj Nizozemskoj nudi neki svoj novi izgled; a milijuni posjetitelja koliko ga u sezoni posjeti, može uživati i u drugim sadržajima koje ovaj legendarni festival cvijeća nudi. U vrtovima posjetitelji će pronaći mnoštvo tematskih paviljona, kao i različite mogućnosti za obilaske (biciklom i pješice), vožnju čamcem i piknike.

Od lovišta do “ministarstva” cvijeća

Godine 2019. 1,5 milijuna ljudi posjetilo je Keukenhof, što je ekvivalentno 26.000 posjetitelja dnevno. Keukenhof se nalazi na lovištu Slot Teylingen iz 15. stoljeća i nekad je to bio dvorski tzv. kuhinjski vrt, koji je vladarima pružao divljač, voće i povrće. Najznamenitiji stanovnik i korisnik vrta bila je grofica Jacoba van Beieren. Godine 1638. imanje je kupio Adriaen Maertensz Block, kapetan i guverner Nizozemske istočnoindijske kompanije. Godine 1641. dao je izgraditi veliki dvorac, koji je nazvao Keukenhof, sada poznat kao Dvorac Keukenhof koji je bio poznat i kao konzorcij uzgajivača lukovica i izvoznika cvijeća.

Prostor oko dvorca danas je otvoren za javnost i iz godine u godinu oduševljava ovim festivalom cvijeća koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Više informacija oko ovog magičnog festivala možete pronaći ovdje.

 

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.