331184612_573030314751025_7338465945236288060_n

Otpad pretvara u umjetnost: Mladi umjetnik stvara nevjerojatne skulpture od starog kartona

GREEN_300_listici_sredina

Oduzimaju dah!

Kada razmišljamo o slavnim skulpturama, mramor i bronca su vrste materijala koje nam prvo padaju na pamet. Međutim, Josh Gluckstein za svoje skulpture koristi materijal koji gotovo svi imamo u svom domu.

Od djetinjstva, londonski umjetnik Josh Gluckstein bio je fasciniran nevjerojatnom raznolikošću divljih životinja našeg planeta. Upravo su ga divlje životinje inspirirale za izradu skulptura od odbačenih predmeta.  Josh često u svom radu koristi odbačene ili reciklirane materijale poput odjeće iz dućana rabljene robe ili drva iz starog namještaja, a važan aspekt njegove prakse je briga za okoliš.

Kako kaže Josh, putovao je kroz Aziju, Latinsku Ameriku i istočnu Afriku gdje je imao priliku doživjeti nevjerojatne susrete s divljim životinjama. Međutim, na njegovim putovanjima, čak i na najudaljenijim lokacijama, bio je šokiran ogromnim količinama plastičnog otpada.

“Sjećam se da sam otišao na otočje Galapagos i posjetio plažu poznatu po velikoj populaciji morskih lavova. Bilo je doista nevjerojatno vidjeti ih u divljini, ali na svakom centimetru pijeska koji nisu prekrili morski lavovi bile su plastične boce i limenke. Bio je to srceparajući prizor. Znao sam da želim stvarati umjetnička djela koja ne stvaraju otpad i ne štete našem planetu”, rekao je strane medije.

Gluckstein oblikuje realistične portrete slonova, primata, pangolina i velikih mačaka od kartona trganjem, rezanjem i lijepljenjem dijelova u izražajne likove, ponekad nanoseći tanke slojeve boje za dodatnu dubinu i detalje. Često radi na više skulptura odjednom, a dovršetak jednog djela može trajati između tjedan dana ili nekoliko mjeseci, ovisno o veličini ili količini detalja.

“Tijekom lockdowna, kod kuće i izvan studija, jako sam želio posvetiti se svom umjetničkom radu, ali nisam imao pristup materijalima koje bih inače koristio”, kaže. “Tada sam otkrio karton, koji je bio lako dostupan, i otkrio sam da je nevjerojatno svestran medij.”

Nova serija pod nazivom Gold fokusira se na životinje koje su često žrtva ilegalne trgovine nanošenjem zlatnih listića na njihova tijela, ističući razloge zbog kojih sa nad njima vrši krivolov. Pangolin je, na primjer, kritično ugrožen jer se ilegalno lovi prvenstveno zbog svog mesa i jedinstvenih ljuski.

Josh planira prikazati ove radove sljedeći mjesec u galeriji Woolff u Londonu, a dio prodaje donirati WWF-u. Pratite njegov rad na Instagramu i pogledajte više umjetnikovih radova na njegovoj web stranici.

PHOTOS BY: Josh Gluckstein Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.