312306237_483921890447846_5690281468672751351_n

Otpad na zaštićenom području na Lastovu: ‘Otpad dolazi iz susjednih zemalja. Svi smo odgovorni’

GREEN_300_listici_sredina

Plastične boce, opušci i ribarske mreže

Već dugi niz godina iz Parka prirode Lastovsko otočje žale se na količinu otpada koji valovi izbace na obalu ovog zaštićenog područja. Čiste konstantno, ali otpada ima sve više.

Park prirode Lastovsko otočje zaštićeno je područje koje ovih dana muku muči s otpadom. Kako su objavili na svojoj Facebook stranici, a kasnije i potvrdili nama u razgovoru, ovaj je problem na tom području konstantan. Naime, zbog razvedenosti obale more često nanese velike količine smeća. Od ostataka ribarskih mreža i alata, ali i do otpada koji dolazi direktno s kopna, a neodgovorni ga bacaju u more.

“Bude tu svega, od plastičnih boca, jednokratnih vrećica, higijenskih štapića za uši, stiropora pa nadalje. No, najveći problem predstavljaju ribarske mreže i alati koji izravno ugrožavaju morske životinje. U njih se zapletu ribe i školjkaši”, rekla nam je Bruna Rizvanović iz Parka prirode. Na čišćenju obale i uklanjanju smeća, dodala je,  rade konstantno.

Iako imaju zaposlenike koji su zaduženi za to, često im se javljaju i volonteri, a sudjeluju i lokalci. “Dođu i ugostitelji, volonteri iz Udruge Sunce, zapravo svi kojima je stalo do ovog područja”, rekla je Rizvanović. Redovito rade i monitoring otpada, odnosno provjeravaju od kuda potječe to smeće koje se gomila na njihovoj obali.

Podatci pokazuju da se ondje nađe i smeće iz Albanije, Crne Gore i Bose i Hercegovine. “Svi smo mi odgovorni za to. Ovo je područje razvedeno, a kako idu morske struje, mi smo prvi na udaru. Valovi nanesu na obalu sve što ljudi bacaju, a to ostavlja lošu sliku. To je područje prvo koje posjetitelji vide kad dođu kod nas”, rekla je. Izazov je ovo s kojim se nose tijekom cijele godine pa tako i u zimskim mjesecima.

Puno im znači, objasnila je Bruna, kad reagiraju odmah kako bi se otpad na vrijeme pokupio da ne bi došlo do taloženja. “Tijekom zime je ipak drugačije. Čovjek bi rekao da to nije neki posao jer je sezona iza nas, ali to nije tako. Smeće čistimo odmah kako ga more izbacuje, a posla, na žalost, ima uvijek”, poručila je.

PHOTOS BY: Park prirode Lastovsko otočje / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.