rotirajući otok naslovna

Otok kojeg je otkrio redatelj hororaca: Okreće se oko svoje osi, a možete ga pratiti na Google Earthu

GREEN_300_listici_sredina

Čuda prirode

Otočić u Argentini je prirodni fenomen, savršeno je okrugao, pomiče se i ujedno okreće oko svoje osi. Iako znanstvenici imaju objašnjenje, neki vjeruju da njegovim kretanjem upravljaju "čudne" pojave.

Na ušću rijeke Parane, između Buenos Airesa i Campane u Argentini, nalazi se misteriozni otočić “The Eye” ili “El Ojo”. Riječ je o malenom komadu zemlje, obrasle zelenilom, koja je u obliku savršenog kruga, promjera 120 metara, i koja se okreće oko svoje osi. Otočić doslovno pluta površini vode i jedinstven je za argentinsko područje.

Njegovo neobično rotiranje znanstvenici pripisuju prirodnih izvorima koji stvaraju struje vode toliko jake da mogu pomaknuti otok. Otok se sudara s okolnim tlom, koje mu daje potrebni potisak, što uzrokuje odvajanje i eroziju blatnog dijela pa se tako objašnjava i njegov oblik pravilnoga kruga.

Rotirajući otok “The Eye” posve je slučajno otkrio argentinski redatelj Sergio Neuspiller tražeći mjesto na kojem bi snimio film o paranormalnom. Nakon što je primijetio da se otok rotira, Sergio je odustao od snimanja horor filma, odlučio je istražiti otok i snimiti znanstveni dokumentarac. Ovaj se fenomen može promatrati na satelitskim snimkama Google Eartha snimljenim u različitim vremenima, tako da unesete “El Ojo” i koordinate: 34 ° 15’07.8 “S 58 ° 49’47.4” W.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.