275590210_5064078793660708_5966379343246905136_n

Otkrivena nova vrsta ribe koja oduševljava svojim jarkim bojama

GREEN_300_listici_sredina

Bogatstvo podmornog svijeta

Da podmorni svijet iz dana u dan iznenađuje znanstvenike neotkrivenim vrstama, svjedoči tome i novootkrivena ribica s Maldiva koja očarava svojim duginim bojama.

Uz obalu Maldiva već neko vrijeme boravi riba neobičnog izgleda, koju su znanstvenici nedavno istražili i razlučili kako se radi o potpuno novoj vrsti, koja je zbog toga dobila svoje novo ime. Riječ je o ribi Cirrhilabrus koja je rod riba iz obitelji Labridae, a pronađene su zasad u  Indijskom, ali i Tihom oceanu. “Ono što smo prije mislili da je da se radi o jednoj široko rasprostranjenoj vrsti ribe, a zapravo su to dvije različite vrste, a njihov je broj izuzetno ograničen”, rekao je za strane medije Yi-Kai Tea, doktorand na Sveučilištu u Sydneyu. 

Ono što je posebno zainteresiralo znanstvenike je činjenica kako ova riba ima specifično jarke boje slične onim duginim s obzirom na to da je njezino stanište u sjenovitoj zoni sumraka. Cirrhilabrus finifenmaa malo je stvorenje sa svijetloružičastom glavom i tjelesnim ljuskama u nijansama žute i plave, a živi između 40 i 60 metara ispod razine mora. “Ovo je primjer zašto je opisivanje novih vrsta i taksonomije općenito važno za očuvanje i upravljanje biološkom raznolikošću”, istaknuo je Tea te dodaje kako je to jasan primjer kako još uvijek postoje biološke raznolikosti na dnu mora koja tek trebaju biti otkrivene. 

 

PHOTOS BY: Instagram @kaithefishguy / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.