b8a5cb3b-8eea-4db2-b6ac-b35a5eae1181

Otkrivena je nova vrsta guštera: ‘Izgleda kao mali zmaj’

GREEN_300_listici_sredina

'Svaki biolog sanja o ovome'

Tijekom svog istraživanja, biolog je naišao na 30-tak primjeraka ove vrste. Riječ je o mesožderu dugačkom oko 15 cm, koji se danju skriva ispod stijenja, a noću izlazi u lov.

Otkrivena je nova vrsta guštera koji oblikom lica i bodljikavim repom podsjeća na malog zmaja. Kako piše Guardian, riječ je o gekonu otkrivenom na nenaseljenom otoku australske savezne države Queensland, na otoku Scawfell oko 50 km od grada Mackaya. Pronašao ga je ekolog i biolog Conrad Hoskin sa Sveučilišta James Cook tijekom svog četverodnevnog istraživanja otoka.

“Nalazio se u kamenitom staništu prekrivenom stablima smokve i paprati. Ovo je nevjerojatno uzbudljivo, svaki biolog sanja o tome da pronađe novu vrstu”, rekao je Hoskin koji je životinju nazvao Phyllurus fimbriatus, listorepi gekon s otoka Scawfell.

Njegovo znanstveno ime odnosi se na rub bodlji na repu, a sam gmaz mesožder dug je oko 15 cm. Danju se vjerojatno skriva ispod stijenja, a noću izlazi u lov na kukce, paukove i manje macakline.

Lice u obliku kljuna 

“Listorepi gekoni nalikuju nekom šarenom kamenu, ali na repu imaju male bijele pruge. Ovaj ima bijelu prugu u obliku slova V. Rep mu je podosta zaobljen. Ima i lice u obliku kljuna. Izgleda kao mali zmaj ili tako nešto”, dodao je Hoskin.

Otkrivena nova vrsta guštera

Tijekom svog istraživanja, biolog je naišao na 30-tak primjeraka ove vrste. Tvrdi da se nalaze samo u najvlažnijim, prašumskim i najstjenovitijim područjima.
“Gušter ne može podnijeti vruće uvjete na ostalim dijelovima otoka, potrebno mu je dobro sklonište od vrućine i suše”, objasnio je.

PHOTOS BY: Conrad Hoskin / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.