271666460_3084694545182414_8798935800818047792_n

Otkrivena je i imenovana nova vrsta orhideje

GREEN_300_listici_sredina

Uz orhideju, još 205 novootkrivenih vrsta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Iz Kraljevskog botaničkog vrta u Kewu protekle su godine proizašle čak 205 novootkrivene biljne vrste. Među njima je i nova vrsta orhideje koja se skriva duboko u šumi Madagaskara.

Godina iza nas donijela je nove biljne vrste, a među njima je i nova vrsta orhideje nazvana Ghost orchid. Ova orhideja duh kako ju nazivaju raste u potpunoj tami u gustim šumama Madagaskara. Umjesto korištenja fotosinteze, njezine hranjive tvari dolaze iz simbiotskih odnosa s podzemnim gljivama. Orhideja probija svoj cvat kroz šumsko tlo na jedan dan kako bi privukla oprašivače, vjerojatno mrave.

Ova novootkrivena orhideja jedna je od 205 novih vrsta koje su 2021. imenovali znanstvenici Kraljevskog botaničkog vrta u Kewu i njihovi  suradnici kojih ima diljem svijeta. Od 400.000 navedenih biljnih vrsta na svijetu, njih 40% je ugroženo izumiranjem. Mnogi vjerojatno nestanu prije nego što su ikad imenovani. U posljednjem desetljeću znanstvenici su svake godine imenovali oko 2,000 novih biljnih vrsta. “Gotovo je zbunjujuće da još uvijek otkrivamo toliko mnogo vrsta, ali sada je naša posljednja prilika da pronađemo nepoznate vrste, damo im imena i nadamo se da ih zaštitimo prije nego što globalno nestanu”, rekao je za strane medije dr. Martin Cheek iz Kraljevskog botaničkog vrta Kew.

Mnoge biljke pružaju hranu i lijekove ljudima, a druge nam služe neizravno time što su dio prirodnih ekosustava i globalne biološke raznolikosti. Glavne prijetnje biljnim vrstama uključuju prekomjerno iskorištavanje, gubitak staništa, zagađenje, invazivne vrste i klimatske promjene. Palmino ulje i rudarstvo dobro su poznati po uništavanju ekosustava, ali i manje očiti ljudski napori također prijete biljkama. Aerangis bovicornu, odnosno ova novootkrivena orhideja na Madagaskaru koja živi na drveću, više ne preživljava u divljini, vjerojatno zahvaljujući ljudima koji sakupljaju ulje geranija za aromaterapiju. Među ostalim istaknutim biljnim novoimenovanim vrstama je i Nicotiana insecticida, biljka duhana za hvatanje insekata pronađena u blizini Zapadne Australije. Iako je duhan dobro poznat po tome što ubija ljude, ovo je prva vrsta duhana za koju se zna da cilja muhe, lisne uši i komarce. Nadalje, znanstvenici su jaglac s Bornea nazvali Ardisia pyrotechnica jer njegov prikaz cvjetanja podsjeća na bijeli vatromet. “Tko zna koliko će se tisuća biljnih vrsta u budućnosti otkriti da su vjerojatno izumrle zbog plantaža palminog ulja. Jako je uznemirujuće to”, zaključio je Cheek. 

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.