JYSK_reciklirani stol_3

Otkrivamo kako izgleda vrtni stol napravljen od stare malezijske kuće

GREEN_300_listici_sredina

Obroci na otvorenom uz održiviji vrtni namještaj

Kompanija JYSK predstavila je novi proizvod napravljen od reciklirane tikovine. Nas je oduševio, a vjerujemo da će i vas...

Indonezijsku tikovinu iz srušene malezijske kuće, staru štalu i tradicionalne kutije za rižu koje su koristili uzgajivači, kompanija JYSK pretvorila je u vrtni stol EBBESKOV  koji će se ovog ljeta savršeno uklopiti u vaše dvorište ili terasu. Podatci ukazuju da se u Hrvatskoj na godišnjoj razini proizvede 432 kg komunalnog otpada po stanovniku, od kojeg se 24% reciklira. Svakodnevno gomilanje otpada doprinosi globalnom ekološkom problemu i zato je upotreba i kupovina recikliranih materijala prvi korak ka očuvanju životne sredine. Kako bi doprinijela rješavanju ovog problema, kompanija JYSK usmjerila se na proizvodnju recikliranih proizvoda, a u svoju je najnoviju kolekciju uvrstila upravo vrtni stol od reciklirane tikovine.

Rikke Blæsild, Range&Design managerica u kompaniji JYSK, istaknula je da se broj proizvoda koji su u potpunosti ili djelomično proizvedenih od recikliranih materijala povećava na tjednoj bazi. “Kompanija je posvećena smanjenju utjecaja na životnu sredinu i klimu. Reciklaža materijala umjesto njegovog odlaganja pomaže model cirkularne ekonomije s ciljem očuvanju resursa planete. Upravo zato ćemo nastaviti podržavati pozitivne promjene ”, dodala je Blæsild.

Reciklaža je budućnost

Tikovina od koje je izrađen ovaj vrtni stol nosi FSC® Recycled certifikat (FSC® N001715), što znači da je drvo provjereno kao stvarno reciklirano ili da dolazi iz sredine odgovornog gospodarenja šuma u kojoj se ne ugrožava biljni i životinjski svijet. Recikliranje drva doprinosi zaštiti svjetskih šuma budući smanjuje količinu potražnje za novom sirovinom.

Tikovo drvo potječe s plantaža jugoistočne Azije i može narasti do visine od 30 do 40 metara, a upravo tikovina s područja Indonezije smatra se jednom od najkvalitetnijih na svijetu. Stablo tikovine često dostigne i do 100 godina starosti, a ova biljka je posebno poznata po svojoj elastičnosti i sposobnosti da se tokom oluja savija, ali ne lomi. Pored toga, jako je otporna i na vlagu. Njegova kombinacija jedinstveno debelih vlakana olakšava tretiranje i kreiranje raznih oblika, zbog čega je pogodno za izradu različitih vrsta namještaja.

JYSK kao kompanija sa značajnom ekspanzijom i rastom poslovanja ima obavezu odgovornog ponašanja kako prema prirodi, tako i prema ljudima. Dugi niz godina učestvuje u povećanju svijesti svojih kupaca i dobavljača te radi sa najvjerodostojnijim svjetskim eko-oznakama kako bi bili sigurni da materijali od kojih su izrađeni njihovi proizvodi dolaze iz odgovornih izvora.

 

PHOTOS BY: Jysk / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.