dane-deaner-1WFXk3WJXZU-unsplash

HENKEL DONOSI

Otkrijte koje su prednosti korištenja ekoloških sredstava za čišćenje doma

Za zeleniji dom i okoliš

Čišćenjem vizualno poboljšavate životni prostor, uklanjate alergene i patogene, a vjerojatno vas i preplavi osjećaj zadovoljstva kada imate blistavo čist dom. Možda ćete doći u iskušenje da posegnete za svojim uobičajenim sredstvima za čišćenje prilikom iduće "generalke“, ali oni dugoročno ne čine dobro za vas, vaš dom i okoliš. Saznajte zašto…

Čišćenje je ključno za očuvanje našeg zdravlja i cjelokupne prezentacije naših domova, ali u današnjem užurbanom svijetu u kojem se čini da je sve dostupno na dohvat ruke, često se zateknemo kako gravitiramo proizvodima koji obećavaju brzo i jednostavno čišćenje bez da zastanemo i razmislimo što točno unosimo u svoje domove. Žalosna je činjenica da su većina proizvoda za čišćenje koja se nalaze na našim policama napunjena jakim kemikalijama koje mogu biti štetne za vašu obitelj i okoliš. Ekološki prihvatljivo čišćenje ima toliko prednosti. Evo nekoliko glavnih razloga zašto biste već danas trebali razmisliti o prelasku na eco-friendly proizvode za čišćenje, odnosno one od prirodno izvedenih sastojaka na bazi obnovljivih sirovina.

Sigurni za djecu i kućne ljubimce

Imate li noćne more o tome kako vaši mališani ulaze u ormarić ispod sudopera gdje se nalaze razne po život opasne kemikalije? Bojite li se da će vaš kućni ljubimac doći u kontakt s nekim sredstvom dok vi obavljate kućne poslove? Osim što je uvijek poželjno takve proizvode držati podalje od djece i životinja, bezbrižniji ćete biti ako kupite eco-friendly proizvode za čišćenje koji sadrže prirodne sastojke koji smanjuju zdravstveni rizik za vašu obitelj i kućne ljubimce. Ne sadrže otrovne kemikalije poput fosfata, klora i nitrata.

Čistiji zrak

Korištenje štetnih kemikalije u vašem domu donosi mnoge rizike, no možda niste znali da isparavanjem tih kemikalija prilikom čišćenja zagađujete zrak unutar svoja četiri zida. Vi i vaša obitelj tada ste izloženi tim tvarima kada dišete, što povećava rizik od razvoja respiratornih stanja poput astme. Proizvodi s prirodno izvedenim sastojcima ne zagađuju zrak u vašem domu jer sadrže nježnije sastojke.

Čist dom, čist planet

Standarda sredstva za čišćenje domaćinstva često se ne smatraju zagađivačima, ali jake kemikalije koje se u većini njih nalaze doprinose stvaranju smoga, štete kvaliteti vode za piće, a također su otrovne za biljke i životinje. Kad se ispiru u vodovodne cijevi, postrojenjima za pročišćavanje vode teško ih je ukloniti u velikoj količini, a neke se uopće ne mogu ukloniti. Zatim se vremenom talože utječući na životinjski i biljni svijet i zagađujući ekosustave. Ekološki prihvatljivi proizvodi za čišćenje ne sadrže nijednu od ovih vrlo štetnih kemikalija poput klora, fosfata i nitrata, koji uzrokuju zagađenje okoliša, što ih čini sigurnijom i mnogo boljom opcijom za Zemlju. Korištenje ovakvih proizvoda izvrstan je način za smanjenje ugljičnog otiska.

Jednaka snaga čišćenja

Možda vas iznenadi činjenica da zapravo nije potrebno koristiti jake kemikalije da biste pravilno očistili svoj dom. Zapravo, ekološki prihvatljivi proizvodi za čišćenje često su bolji od svojih prethodnika koji su već desetljećima prisutni u našim domovima. Prelazak na sredstva prirodnog podrijetla zdravija su opcija za vas i vaše ukućane, a da ne govorimo o okolišu.

Manji rizik

Korištenje općih sredstava za čišćenje kućanstva često zahtijeva uporabu zaštitne opreme kako biste zaštitili svoju kožu, oči i pluća. Slučajni kontakt s nekim od ovih proizvoda može biti rizičan, a ponekad i zaista opasan. Jeste li ikada slučajno udahnuli kemijsko sredstvo za čišćenje? Nije ugodno, zar ne? Ekološki prihvatljivi proizvodi uklanjaju ove rizike jer sadrže nježnije prirodne sastojke, a iritantne gumene rukavice više vam neće trebati.

Što čekate? Izbacite iz ormarića ta toksična sredstva i prebacite se na zdraviju, ekološki prihvatljiviju opciju. Bit će vam jako drago što ste to učinili!

PHOTOS BY: Unsplash, Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.