235440806_1138866123527149_6776382014314188312_n

Otišli iz SpaceX-a i osnovali startup koji koristi konoplju umjesto drveća za masovnu proizvodnju građevinskog materijala

GREEN_300_listici_sredina

Održiva gradnja i budućnost

Startup koji želi pronaći bolje načine za masovnu proizvodnju građevinskog materijala zamijenio je stabla s konopljom.

Ispostavilo se da sa sofisticiranim strojevima za laminiranje i oblikovanje, vlakna određenih vrsta konoplje mogu biti jednako čvrsta kao drvo, ali lakša i mnogo brža za proizvodnju.

Poduzetnik Josh Dorfman osnovao je Plantd s dva bivša inženjera SpaceX-a. Njihov vodeći proizvod je naizgled obična prešana drvena ploča za gradnju kuća, ali napravljena od brzorastuće vrste konoplje koja tijekom svog životnog vijeka može apsorbirati 30 tona ugljičnog dioksida.

Osnivači Plantda

S mogućnost sječe tri puta u sezoni, umjesto jednom u 20 godina kao što je slučaj s drvetom bora, postoji potencijal da se drastično smanje troškovi drvne građe za izgradnju kuća i poveća potencijal hvatanja ugljika u drvnoj industriji.

“Vidimo ogromnu priliku za hvatanje ugljika kada napravimo ovakav vrhunski proizvod koji je drugačiji od svih ostalih na tržištu”, rekao je Dorfman za Fast Company. “To je na način da krajnji kupac i dalje može graditi na potpuno isti način, odnosno ne mora se mijenjati ni u kojem pogledu.”

Zašto trava?

Vlakna u travi i drvu kemijski su slična. Celuloza iz konoplje unosi se u Plantdove strojeve za usitnjavanje u Sjevernoj Karolini prije nego što se preša u ploče bilo koje veličine. Kada se računa ugljik pohranjen u biljnim vlaknima, postupak proizvodnje je ugljično negativan, što znači da u proizvodu pohranjuje više ugljika nego što je potrebno za proizvodnju električne energije potrebne za rad strojeva.

Dorfman kaže da postoji mnogo nedovoljno iskorištenih poljoprivrednih hektara na kojima bi se mogle uzgajati njihove vrste konoplje, koje mogu narasti i do 10 metara u jednoj godini.

Kako kažu iz Plantda, nastavak gradnje s materijalima kao što su drvo, čelik i beton ubrzava klimatske promjene, a oni žele spriječiti napredak štetnih posljedica na naš planet. Vide svijet izgrađen od konoplje, u kojem zgrade više ne uzrokuju klimatske promjene, već su u središtu rješenja. Svijet koji je u ravnoteži s prirodom.

Znaju da je graditeljima i vlasnicima kuća važno spriječiti vlagu u domovima

PHOTOS BY: Plantd Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.