Ljeto je sezona smokava, voća koje je zdravo i hranjivo. No nisu samo plodovi zdravi, i lišće smokve poznato je po svojim ljekovitim svojstvima, a obiluju antioksidansima i vlaknima. Osim toga, lišće ovoga divnoga voća sadrže vitamine A, B1 i B2 te minerale kalcij, željezo, mangan, fosfor, kalij i natrij.
Premda se plodovi ne preporučuju dijabetičarima zbog visokih razina šećera, smokvin list itekako je zdrav i koristan jer pomaže u regulaciji razina šećera u krvi. Neka su istraživanja pokazala da konzumacijom čaja možete čak i prevenirati dijabetes jer ćete povećati osjetljivost na inzulin. Smokvini listovi preporučuju se i za tegobe urinarnog i probavnog trakta.
Konzumacija smokvinog lišća također pomaže kod reguliranja krvnog tlaka i razine triglicerida u krvi, što doprinosi zdravlju srca i krvnih žila. Osim što od lišća možete pripremati čaj, možete ih žvakati, ali i pripremiti sok za razređivanje, za koji smo pronašli i odličan i jednostavan recept (naravno, ovaj sok se nikako ne preporučuje dijabetičarima).
Sastojci
- svjetlozeleno smokvino lišće, 5 do 8 većih listova
- 1 kg šećera
- 1 l vode
Priprema
Lišće dobro operite. U lonac stavite šećer i vodu te na laganoj vatri zagrijavajte dok se šećer ne otopi, Ne smije zakuhati. Kad je šećer otopljen, dodajte lišće. Pustite dok se ne ohladi pa onda procijedite i prelijte u staklenu bocu. Sok se razrjeđuje s vodom, a odličan mu je okus s dodatkom limuna ili limete. Možete ubaciti i svježe listove mente.