des-recits-gvm_Kmm3-9o-unsplash

Osviješteno nazdravljanje: Omiljeno piće od hmelja od sada ima refill punktove u trgovinama

GREEN_300_listici_sredina

Sve odgovornija pivska industrija

Da u Švicarskoj sve savršeno funkcionira nije neka nova stvar, a od sada kod njih pivo možete kupiti u supermarketima koristeći svoju ambalažu. Naime, diljem Švicarske kupci mogu iz točionika u dućanima kupiti koliko god požele piva poštujući zero waste politiku kojom ili dolaze sa svojim višekratnim bocama ili uzmu iz trgovine pa ih kasnije vrate.

Sve se više proizvoda okreće ka zero waste načinu poslovanja. Od deterdženata, ulja, octa, brojnih namirnica za kuhinju koje primjerice u Velikoj Britaniji dolaze na tjednoj bazi ispred praga kuće, ljubitelji piva i okoliša napokon će doći na svoje jer je osmišljeno i kako kupovati pivo iz točionika koristeći boce za višekratnu upotrebu. Tako su supermarketi diljem Švicarske postavili punktove za nadopunu piva kad god i gdje god se nalazili. Umjesto da kupuju gajbe ili u plastičnoj boci ne mareći za plastičnu ambalažu, Švicarci već neko vrijeme mogu natočiti u svoju ambalažu piva koliko požele i vrstu koja im se više sviđa bez da pritom iz dućana nose dodatnu ambalažu. Također, kupcima su dostupne i boce od trgovine, dovoljno je samo na točioniku odabrati količinu, uzeti bocu i natočiti. Za boce se plaća kaucija za koju se vraćanjem dobije povrat novaca. Za one trjeznije, tu je i mineralna voda iz točionika.

Poražavajući su podaci kako se svake minute kupuje preko milijun plastičnih boca za jednokratnu upotrebu. Od nastalih 82,2 milijuna tona ambalažnog otpada, manje od 10 posto se reciklira. Tek kada marke počnu nuditi održivu robu, napokon možemo odahnuti kako većina tog otpada neće završiti u oceanima i u okolišu. “Ovo je odličan koncept. Ovakav način kupnje piva, ali i drugih proizvoda svakako je ekološki prihvatljiviji”, izjavila je prodavačica u jednom od švicarskih supermarketa koji nude novi način kupnje ovog napitka od hmelja obožavan u svakom kutku svijeta.

“Ovo će svakako smanjiti otpad. Često bi šetao ulicom i viđao limenke i boce od piva. Ovo smanjuje otpad, smanjuje plastiku, čini dobro okolišu”, tvrdi konzumator refill piva.
Iako možda nikada nećemo postići potpuni zero waste u svakom pogledu, možemo svi zajedno početi poduzimati zero akcije, pokrenuti se i okrenuti svoj svakodnevni život na održivi, odgovorni i daleko osvješteniji način. Ako je to započela pivska industrija, onda možemo i mi. Korak po korak.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.